FOTO: Na svetištu Kalvarija svečano obilježen blagdan Gospe žalosne

Već stotinu godina na Cvjetni petak na brdu zvanom Kalvarija, u župi sv. Jurja u Vitezu, gdje se slavi Gospa žalosna i moli Križni put, slavljena je koncelebrirana sveta misa. Uz travničkog dekana, don Matu Janjića, gučogorkog gvardijana, fra Dragu Pranješa i još pet svećenika, svetu misu je predvodio  biskup Pero Sudar. Ovo poznato srednjobosansko svetište Gospe žalosne tradicionalno na Cvjetni petak okuplja veliki broj vjernika iz cijele Lašvanske doline i iz udaljenijih mjesta. Tako je bilo i ovaj put, pa je  unatoč prohladnom vremenu, hladnom vjetru s okolnih planina pokrivenih snijegom i prijeteće kiše, na brdo Kalvarija, iako to baš i nije tako jednostavno, uspeo se i svetoj misi nazočio veliki broj vjernika, po slobodnim  procjenama, njih blizu tri tisuće. Većina njih je  prije svete mise u molitvenoj procesiji prošli brdovitom stazom Križnoga puta koji vodi od podnožja do vrha brda, gdje je 1913, na temeljima rimske bazilike, izgrađena crkvica posvećena Gospi žalosnoj. Za stotu godišnjicu izgradnje, prošle godine, crkvica na vrhu Kalvarije je temeljito obnovljena, uređena je staza i nove postaje Križnoga puta izrađene u mozaiku, djelo umjetnice Blaženke Salavarde, pa sada ovo svetište plijeni pozornost vjernika ali i turista iz svih krajeva BiH.

U pozdravnom obraćanju predvodniku blagdanske svete mise, biskupu Peri Sudaru i okupljenom vjernom katoličkom puku, mjesni župnik fra Marko Kepić se zahvalio na dolasku, istaknuvši kako je Isus svojom žrtvom pomogao čovjeku da nosi svoje životne križeve. „Pomognimo  i mi drugima u svakoj prilici a dragi Bog će nam sve vratiti s ljubavlju i dati nam snagu kako bi uspješno savladavali sve životne prepreke i poteškoće na koje kroz život nailazimo“.

U propovijedi biskup Pero Sudar je zahvalio župniku fra Marku Kepiću i župljanima župe sv. Jurja na prilici da iz „najdubljeg vrela, sa ovog svetog mjesta, mogu zahvatiti snage, ljubavi, utjehe, poniznosti…“! „Svi mi imamo svoje životne križeve, svoj križni put, a utjehu, snagu i ohrabrenje tražimo i nalazimo u Isusovom križu. Upravo zato nama vjernicima je posebno draga Korizma i mi, i kada idemo najtežim životnim stazama , mi idemo „gore“, jer gore, na vrhu Kalvarije je nada, snaga, utjeha…, gore na vrhu Kalvarije je križ Isusa Krista, naše spasenje“, kazao je u nadahnutoj propovijedi, biskup Pero Sudar.

Zvonimir Čilić