FOTO: Na svečanoj sjednici OV Vitez potpisana Povelja prijateljstva između Općine Vitez i Grada Popovača (RH)

Obilježavanje Dana općine Vitez, 28. travnja, počelo je prije tjedan dana, no centralni, službeni i svečarski dio održan je u ponedjeljak u prestižnom salonu tvrtke Buba commerce. A taj dio obilježavanja Dana općine, obilježila su dva događaja. Naime, uz već tradicionalnu sjednicu Općinskog vijeća, koju je vodio predsjednik, Tomislav Bošnjak Matić, potpisana je i Povelja o suradnji i prijateljstva između Viteza i Popovače u Republici Hrvatskoj. Povelju su potpisali općinski načelnik Viteza, Advan Akeljić i gradonačelnik Popovače, Josip Mišković.

S gradonačelnikom Miškovićem u Vitez su doputovali i općinski vijećnici, jedan broj gospodarstvenika, predstavnici Sisačko-moslovačke županije i članovi KUD-a „Jelečanka“ iz Gornje Jelenske kod Popovače.

Nakon potpisivanja Povelje, te razmjene prigodnih darova, okupljenim u dvorani prigodnim prijateljskim riječima obratio se gradonačelnik Popovače, Josip Mišković. Ukazao je na višegodišnju uspješnu suradnju gospodarstvenika ove dvije općine koje je rezultiralo i idejom o tpisivanju Povelje o suradnji i prijateljstvu. Mišković je također kazao kako se u Vitezu ima što vidjeti i naučiti, prije svega iz poduzetničkih inicijativa i uspjeha viteških gospodarstvenica, što će koristiti i gospodarstvenici razvijene Popovače. „Nikada dosta pameti i dobrih ideja“, naglasio je Mišković i istaknuo kako su prijateljstva na ovakvim, nižim razinama iskrena, izražavajući uvjerenje kako će i ovo novosklopljeno biti takvo.

Načelnik općine Viteza, Advan Akeljić je naglasio kako ove dvije uspješne općine imaju komplementarno gospodarstvo i razvojne inicijative što također može doprinijeti još jačem prijateljskom povezivanju. „Budi spor kada biraš prijatelje“, kazao je Akeljić naglašavajući kako je Vitez „sporo“ birao i na kraju izabrao Popovaču.

Svečanom činu potpisivanja Povelje prethodilo je obračanje okupljenim predsjednika Općinskog vijeća Viteza, Tomislava Bošnjaka Matića i općinskog načelnika Advana Akeljića. Načelnik je naglasio kako se viteško gospodarstvo teško ali uspješno odupire velikoj i dugotrajnoj ekonomskoj krizi i recesiji. A to potvrđuju i prošlogodišnji ukupan prihod viteškog gospodarstva od milijardu i 25 milijuna KM, što je rast u odnosu na 2012 za 1,7 posto. Rasla je i čista dobit za 14 posto i iznosila je za 2013 25 milijuna KM, a rastao je i broj uposlenih za 6,6 posto i sada broj uposlenih iznosi 7288 djelatnika.

Načelnik je također kazao kako Vitez u značajnim iznosima puni županijski i federalni proračun, pa se s tih razina struktura vlasti očekuje i veći senzibilitet za traženu podršku investicijskim projektima u ovoj općini.

Svečanoj sjednici, uz općinske vijećnike, članove izvršne i političke vlasti, gospodarstvenike, predstavnike javnih ustanova, kulturne i sportske djelatnike, prisutni su bili i brojni gosti iz susjednih općina i iz Srednjobosanske županije.

Lijepom svečarskom ugođaju, uz KUD iz Popovače, doprinijeli su i predstavnici viteških kulturno umjetničkih društava, HKD „Napredak“ i BZK „Preporod“.

Zvonimir Čilić