FOTO: Na svečanoj sjednici OV Vitez dodijeljena priznanja

Dan svoje općine, 28. travnja, Vitežani su ove godine obilježili i svečano proslavili dan ranije, u petak 27. travnja. No, svečanosti su počele još prije desetak dana i organizirano je i održano niz zanimljivih kulturnih i sportskih događanja i priredbi koji su privukli veliki broj građana. A središnji dio obilježavanja održan je u petak, u hotelu Vitez, gdje je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je predvodio predsjednik Muharem Grabus.

Uz prigodan kulturno zabavni program, nakon pozdravnih riječi predsjednika Grabusa, te dobitnice najvećeg priznanja Općine – Zlatni grb grada, Marine Pendeš i dobitnika priznanja – Počasni građanin Viteza- dr. Muharema Cere, prisutnim vijećnicima, predstavnicima gospodarskog, političkog, vjerskog, kulturnog i sportskog života Viteza te brojnim gostima među kojima su bili i županijski ministri predvođeni premijerom Tahirom Lendom, kolege načelnici i predsjednici općinskih vijeća susjednih općina, te Vitežani u strukturama federalne i državne vlasti, obratio se općinski načelnik Viteza, Vlado Alilović.

Ukazao je načelnik na brojne poteškoće s kojim se i ova općina, u ovom teškom ekonomskom i recesijskom vremenu, susreće, ali i na postignute uspjehe i u takvim nepovoljnim okolnostima. „A to se može, i to uspijevamo, kazao je načelnik Alilović, i u takvim okolnostima, zahvaljujući dobroj suradnji općinskih struktura vlasti s našim gospodarstvenicima, u ozračju razumijevanja, političke, nacionalne, vjerske i svake druge tolerancije što, na sreću i zadovoljstvo, kod nas i vlada”.

Kazao je načelnik Alilović kako je 2011., unatoč ekonomskoj krizi i recesiji, ukupan prihod u općini Vitez bio veći od 900 milijuna KM, što je za 11 posto više nego godinu ranije. Istovremeno, dodao je načelnik, dobit je u 2011 iznosila 29 milijuna KM i veća je za 37 posto nego u 2010. godini. U općini Vitez uposlenih je više od 6 tisuća i Vitez je jedna od rijetkih općina u BiH koja sada ima više uposlenih nego 1991. godine (5750), a i broj uposlenih je u 2011. veći nego u 2010. godini.

No, sve to, po riječima općinskog načelnika Alilovića, obvezno ne podrazumijeva i rast općinskog proračuna, pa je ovogodišnji planirani manji nego prethodnih godina i iznosi 6,7 milijuna KM. Razlozi za to su smanjena kapitalna ulaganja, manji prihodi od PDV-a, nenaplaćena dugovanja…! „Svi skupa, svi građani Viteza, moraju shvatiti i prihvatiti situaciju u kojoj se nalazimo. Naravno, stanje nije alarmantno, ali zahtijeva maksimalni angažman, trud, rad, samoprijegor…, doprinos svakog uposlenog i svakog građanina u svojoj domeni, štednju, racionalno ponašanje na svakom koraku, kako bi i i ovu situaciju uspješno prebrodili. I uvjeren sam da ćemo u tolerantnom ozračju, uz razumijevanje i suradnju, uz međusobno poštovanje i uvažavanje, uz maksimalan angažman, u tomu i uspjeti”, poručio je općinski načelnik Vlado Alilović, burno pozdravljen od prisutnih.

Najsvečaniji dio ove sjednice održane u povodu Dana općine svakako je bio podjela općinskih priznanja najzaslužnijim. A za 2011. godinu Zlatne plakete dobili su Ivica Drmić, „za ukupan društveni rad u Mjesnoj zajednici”, Donja Večeriska i Otvoreno društvo „Behar” „za djelovanje na polju kulture, sporta, humanitarnih i drugih akcija”.

Srebrene plakete dobili su: Mjesna zajednica Krčevine, Mjesna zajednica Večeriska, Gospodarsko društvo „Binel komerc”, Halid Kovačević i planinarsko društvo „Zabrđe”. Posthumno, Zlatne plakete dobili su Abdulatif Baručija , „za postignute rezultate u razvoju planinarstva u Vitezu” i Asim Krehić, „za doprinos razvoju gospodarstva”.

{gallery}politika/dan_opcine12{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL