FOTO: Na Busovačkoj planini održano gastronomsko natjecanje

Zanimljivo, moglo bi se reći i jedinstveno natjecanje na ovim prostorima, organizirano je proteklog vikenda u prepunom restoranu motela SKI MIĆI na Busovačkoj planini (Busovačke staje op.a.) na nadmorskoj visini od 1600 i nešto više metara.

I odmah treba reći natjecanje je bilo u posebnom „zimskom sportu“, u izboru najbolje i najkvalitetnije kobasice, rakije šljivovice i viljemovke (kruške). Natjecali su se majstori (amateri), njih više od 60, specijalisti za izradu i sušenje kobasice, te proizvođači ovih vrsta rakija. Za sva tri segmenta natjecanja najbolje je birao stručni žiri. Sastavljen je bio od rakijopija i specijalista (neki kažu – poguzija) za tamanjenje kobasica (ističe se kako je to, kobasica i rakija, Bogom dana kombinacija u ovim zimskim danima), u lijepom, ugodnom, vrhunskom motelu, SKI MIĆI, vlasništvo uglednog Busovljaka, Miroslava Šafradina. Imali su članovi žirija težak (ali i ugodan) zadatak izabrati i nagraditi po trojicu najuspješnijih, proizvođača kobasica i popularnih rakija s područja Busovače, Viteza, Kiseljaka, Fojnice…

Kažu, bila je vrhunska atmosfera podgrijavana maliganima i ukusnim kobasicama, a natjecatelji su imali i svoje navijače, a ocjenjivački sud, pošteno (kao i inače kada su suci u pitanju u bilo kojoj oblasti života i rada),  birali su i izabrali najbolje. Bilo je, neki tvrde, negodovanja nezadovoljnih odlukama sudaca, ali daleko više burnog pljeska i odobravanja i za suce i za rakije i kobasice, za natjecatelje… A sve je, kako to i priliči ozbiljnim ljudima, uglavnom poznanicima i prijateljima, u najboljem redu – veselo, uz kvalitetnu trpezu (kobasice u prvom planu) i izboru pića (oj rakijo, rako, ja te volim jako…), uz glazbu uživo. Zadovoljni su bili, prije svih, pobjednici: Mario Milinović iz Busovača, Ivica Semren i Jozo Petrović Žika, obojica iz Viteza (kobasice), Miroslav Bošnjak Ćiro, Marko Vrhovac i Ivan Laštro, sva trojica iz Busovače ( šljiva) i Darko Franji iz Viteza, Josip Subašić i Zoran Petrović, obojica iz Busovače (viljemovka).

Slavlje (poneko tugovanje) i veselje trajalo je doslovno do ranih jutarnjih sati, a dio ugođaja s Busovačke planine, u Vitez, u kultni kafić „Kaktus“ prenio je trećeplasirani proizvođač kobasica, Jozo Petrović Žika. Častio je goste svojim proizvodom, fotografirao se, s nagradom i priznanjem, izražavao nezadovoljstvo članom žirija, Vitežaninom, prijateljem i susjednom, Vladom Šakićem Badom, što nije prema njemu i njegovim kobasicama pokazao malo više sudačke naklonosti što bi  mu donijelo možda i titulu najboljeg… Kazao je, onako šeretski, ovaj omiljeni Vitežanin,  kako ga je već u ranim satima zvao iz Hrvatske Đuro Gavrilović junior s pitanjem:

„U čemu je tajna“? O razgovoru ništa drugo nije htio reći, „naš razgovor još nije za javnost“, kazao je , a navodno će Gavrilović junior uskoro (možda i prije…) doći u Vitez i pokušati dogovoriti suradnju s „majstorom kobasičarom“, Jozom Petrovićem Žikom. Didao je: „Neka pati koga smeta“.

Na kraju ove vesele pričice, može se reći kako, uz male izmjene, dopune i dodatke, uz medijsku najavu i prezentaciju čega ovaj put i nije bilo, ovaj događaj na prekrasnoj planini, uz vrhunski motel SKI  MIĆI (i uz  još neke vrhunske objekte, također vlasništvo Miroslava Šafradina) može biti i vrhunski turistički ugođaj, projekt, vrhunska prezentacija Busovače, Busovačke planine, i domišljati, uvijek veselih i vrijednih Busovljaka.

Prethodni članakU prošloj godini Agenciji prijavljena 132 slučaja korupcije u bh. institucijama
Sljedeći članakGrupa turista iz Francuske na biciklima putuje kroz BiH