FOTO: Mladen Palac prvak Herceg-Bosne, Dejan Marjanović najbolji junior, Aleksandra Dimitrijević najuspješnija šahistkinja

Vitez je proteklog vikenda bio domaćin 9. seniorskog prvenstva Šahovskog saveza Herceg-Bosne. Ovogodišnje prvenstvo ŠS Herceg-Bosne odigrano je u kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH, a na turniru je nastupilo ukupno 82 igrača iz 15 klubova Šahovskog saveza Herceg-Bosna.

Pravo prijave na turnir imali su svi igrači registrirani u Šahovskom savezu Herceg-Bosne za 2011. godinu, uz uvjet da nisu igrali pojedinačna prvenstva ŠS FBiH ili ŠS RS za 2011. godinu.

Pobjednik 9. seniorskog prvenstva Šahovskog  saveza Herceg-Bosne je ­­­GM Mladen Palac. Drugo mjesto osvojio je GM Ante Brkić, aktuelni prvak Hrvatske, dok je treći bio IM Željko Bogut, aktuelni prvak Bosne i Hercegovine.

Prvo mjesto u konkurenciji šahistkinja osvojila  je Aleksandra Dimitrijević, dok je u konkurenciji juniora najbolji bio mladi Vitežanin Dejan Marjanović.

Sudačke poslove uspješno su obavili FA Miro Marjanović, FA Boris Budimir, FA Ivan Grgić i Ilija Baketarić.

Igrač s najvišim rejtingom na ovogodišnjem prvenstvu ŠS Herceg Bosne bio je aktualni prvak Hrvatske, velemajstor Ante Brkić (RH) s 2606 rejting bodova. Na turniru su, između ostalih, nastupili 3 velemajstora, 4 intermajstora i 2 fide majstora.

„Ovogodišnje prvenstvo smo organizirali na visokom nivou u uvjetima kojih se ne bi postidjeli ni na europskoj ili svjetskoj smotri šaha. Iskreno se zahvaljujem našim domaćinima u Vitezu, kao i svima koji pomažu rad našeg saveza. Posebne zahvale svima koji su pomogli organizaciju ovogodišnjeg prvenstva, a prije svih Hrvatskoj demokratskoj zajednici BIH, na čelu s prof. dr. Draganom Čovićem“, izjavio je za Fenu Željko Bogut predsjednik Šahovskog saveza Herceg Bosne.

Turnir se igrao po švicarskom sustavu, FIDE varijanta u 9 kola, uz tempo igre od 30 minuta po igraču, uz primjenu pravila FIDE. Nagradni fond je iznosio 5 000,00 KM, a pokrovitelj turnira je HDZ BIH.

„Iskrene čestitke rukovodstvu saveza na izvanrednoj organizaciji ovogodišnjeg prvenstva, koje je bilo na visokom nivou. Ovim putem još jednom čestitam pobjedniku, kao i svim nagrađenima. Šah je više od igre i iskreno vjerujem kako će i oni koji ovoga puta nisu imali sreće ostvariti najviši plasman zasjati već na nekom od narednih netjecanja. HDZ BIH ponosni je pokrovitelj prvenstva Šahovskog saveza Herceg-Bosne, kao i mnogih drugih športskih događaja, a spremni smo i vrlo rado ćemo to biti i ubuduće“, izjavio je Marinko Čavara dopredsjednik HDZ BIH.

{gallery}sport/sah_final11{/gallery}