FOTO: Milosrđem do siromaha

Misijska izložba, pod geslom “Milosrđem do siromaha ” u organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa i Prijatelja Maloga Isusa otvorena je u subotu, 29. studenog 2014. godine, u Kući Navještenja u Gromiljaku.

Na početku nazočne je posjetitelje pozdravila provincijalna glavarica Sestara Služavki Malog Isusa sarajevske provincije, sestra Admirata Lućić, te istaknula kako se veseli Došašću, jer nas na poseban način potiče da dijelimo ljubav, ali i djelima ljubavi posvjedočimo kršćansku brigu i solidarnost prema našoj braći i sestrama.

Pismo sestara iz Haitija, s. Liberije Filipović i s. Ane Uložnik, prepuno ljubavi, topline i zahvalnosti, pročitala je s. Bertila Kovačević, poglavarica zajednice u Kući Navještenja u Gromiljaku, što je dodatno pobudilo emocije kod svih nazočnih, a riječi potpore i zahvale za ovaj milosrdni čin i hvale vrijednu humanitarnu izložbu uputio je i kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

I ove godine misijska je izložba okupila velik broj posjetitelja, među kojima i velik broj crkvenih vjerodostojnika, kao i osoba iz javnog života, a otvorenje je proteklo u iznimno svečanom tonu. Tomu su u velikoj mjeri doprinijele i veličanstvene izvedbe vokalnog sastava Viteški akordi. Posjetitelje je oduševio i nastup mladih župe Gromiljak, s igrokazom „Isus u Africi“, za koji su nagrađeni dugotrajnim pljeskom.

Voditelj programa, Ivan Sajević, izložbu je najavio riječima velikog književnika i nobelovca Ive Andrića: „Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo.“, a prijatelji i dobročinitelji misija koji su došli na otvorenje izložbe pokazali su kako su spremni puno dati i pomoći onima koji su u potrebi.

Vrlo nadahnutim govorom izložbu je otvorio vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, koji je i sam proveo 18 godina vodeći misijsku postaju u Zapadnoj Africi, točnije državi Benin. Otvorenju izložbe nazočio je i don Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH. Nakon otvorenja vlč. Štefan upalio je prvu adventske svijeće, koju je s. Danica Bilić ponijela u galeriju gdje je bio izložen najveći broj eksponata.

Vrijedi napomenuti kako su svi prihodi od izložbe namijenjeni isključivo za pomoć dječjeg sirotišta „kardinal Stepinac“ u Port-au-Princeu, u kojem djeluju sestre Služavke Maloga Isusa: s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik. Uz vlč.

Iz pisma s. Liberije i s. Ane:

„Dječje sirotište «kardinal Stepinac» u Port-au-Prince, Haiti osnovao je nakon katastrofalnog potresa 2010. godine vlč. Giordano Belanich, podrijetlom iz Hrvatske. Tu su smještena djeca čiji su roditelji i najbliža rodbina poginuli u tom potresu. Svi oni da nisu smješteni u ovoj ustanovi, umjesto kreveta imali bi možda kartonsku kutiju ili golu zemlju, a voda i redoviti obroci su nepoznanica za mnoge njihove vršnjake koji nisu imali njihovu sreću. Zahvaljujući pomoći mnogih dobrih ljudi, svoj djeci je u ovom sirotištu omogućeno školovanje, bezbrižno spavanje na krevetu, pitka voda, redoviti obroci, te napose ljubav.“