FOTO: Milanović posjetio Široki Brijeg i Mostar, sastao se s čelnicima HNS-a BiH

Izaslanstvo Republike Hrvatske s premijerom Zoranom Milanovićem na čelu  posjetilo je danas Široki Brijeg i sastalo se s tamošnjim načelnikom Mirom Kraljevićem i premijerom Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Ćosićem.

Nakon sastanka u kratkoj izjavi novinarima Milanović je kazao kako će Hrvatska pomoći BiH, ali ne milostinjom, već, kako je kazao, kroz fokusiranije programe. Kada je u pitanju pomoć Hrvatima van Hrvatske, posebice Hrvatima u BiH, Milanović smatra kako je ta pomoć do sada  bila raspršena.

Milanović je naveo kako postoje neki dobri projekti koje je gurala bivša vlast, kao što je Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Sveučilište u Mostaru.

Upitan da prokomentira stav SDP-a BiH da im se ne sviđa protokol jer je više fokusiran na nacionalno pitanje, Milanović je kazao: “Meni prigovaraju nešto nacionalno. Ako je netko bio suzdržan u tim stvarima, onda sam to bio ja. I nisam čuo za taj komentar”.

Tijekom posjeta Širokom Brijegu Milanović je istaknuo kako je došao pomoći i razgovarati s ljudima, te je obećao da će hrvatska vlada nastaviti pomagati ljude koji ovdje žive kroz projekte, kao što je Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Sveiučilište u Mostaru i slično.

Na pitanje kako Hrvatska misli pomoći položaju Hrvata u BiH, Milanović ističe  kako će to učiniti razgovorom, te da će tako danas u Mostaru razgovarati s predstavnici Hrvatskog narodnog sabora u BiH. “To su stranke koje su ovdje dobile puno glasova i mislim da zaslužuju da ih se čuje”, kazao je Milanović.

Na upit zašto se nije sastao i s predstavnicima hrvatskih stranka u Federalnoj vlasti, Milanović je istaknuo kako je jučer bio upriličen ručak i s predstavnicima federalnih vlasti i da svi su bili pozvani.

Načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević kazao je kako je “današnjim posjetom otvoren put za suradnja što je nama kao Hrvatima ovdje jako bitno”. Premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić kazao je kako su razgovarali o političkom položaju Hrvata u BiH, te da je bilo riječi i o suradnji s Hrvatskom nakon njezinog ulaska u EU.

Nakon Sastanka u Širokom Brijegu hrvatski premijer Milanović uputio se u Mostar gdje se sastao s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, a nakon čega je upriličena šetnja Starim gradom i posjet Starom mostu prilikom čega hrvatski premijer nije bio raspoložen za davanje izjava novinarima.

U sklopu svoga posjeta Mostaru predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, gdje se susreo s ravnateljem bolnice Antom Kvesićem i dekanicom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić. Nakon sastanka Kvesić je kazao kako je s Milanovićem razgovarao o načinu funkcioniranja Bolnice, o suradnji s hrvatskim bolnicama kao te o problemima s kojima se zaposlenici bolnice susreću u svakodnevnom radu.

“Na sastanku sam predložio kako bi bilo dobro da se pomoć Vlade Republike Hrvatske od oko 20 milijuna kuna ne rasparčava, već da se novac usmjeri u jedan kapitalni projekt, a to je obnova Odjela pedijatrije ove bolnice. Milanović je kazao kako će o tome razgovarati s resornim ministrom u Vlade RH”, kazao je Kvesić. “Danas smo razgovarali o nastavku suradnje Medicinskog fakulteta u Mostaru i Republike Hrvatske te o kadrovskom osamostaljenju našeg fakulteta, u čemu nam je pomoć svakako potrebna”, kazala je u izjavi za medije dekanica Ostojić.

U poslijepodnevnim satima drugog dana svog prvog službenog posjeta Bosni i Hercegovini, hrvatski premijer Zoran Milanović posjetio je i mostarsko Sveučilište. Milanović se u amfiteatru Filozofskog fakulteta sastao sa profesorima i studentima te održao prigodno predavanje na temu ‘Republika Hrvatska pred ulaskom u Europsku uniju’. Predsjednika hrvatske Vlade kao i sve nazočne pozdravio je rektor Sveučilišta Vlado Majstorović istaknuvši kako je ovaj posjet jedno veliko priznanje za Sveučilište, ali i ujedno nova nada za uspjeh hrvatskih institucija u Bosni i Hercegovini.

„Premda EU nije jamstvo uspjeha za sve, pogotovo one zemlje koje se bahato ponašaju, ona je ipak svjetonazor kojem RH kulturno i povijesno pripada. Također ona nije krava muzara iz koje će se čupati novci već je ona rezervoar budućnosti i razvojni projekt koji potpomaže one zemlje koje se obvežu na pravila koja će vrijediti za sve podjednako. Iako nije savršena ona je trenutno najsavršeniji model kojem i Hrvatska pripada” – riječi su premijera Milanovića.

Nakon predavanja prisutni studenti su postavljali pitanja premijeru koji je najavio daljnje ulaganje u Sveučilište i SKB u Mostaru. Premijer je govorio o mogućnostima koje nudi EU za Hrvate u BiH, za koje će tražiti legitimnu zaštitu u sastancima s dužnosnicima ove zemlje.

„Za nas je praktičnije pomagati BiH na putu u EU jer će i nama onda biti lakše”, zaključio je premijer. Milanović je izbjegavao politička pitanja, odbivši dati odgovor na pitanje jednog studenta što misli o socijaldemokraciji u BiH i koliko ona ima dodirnih točaka s istom u svijetu i Europi budući da je premijer socijaldemokrat po uvjerenju.

Premijer RH Zoran Milanović se, u zgradi generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru, sastao i s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH.

{gallery}politika/milanovic_hns{/gallery}