FOTO: Međunarodni dan osoba s posebnim potrebama obilježen i u Vitezu

Međunarodni dan osoba s posebnim potrebama u nedjelju poslijepodne na prigodan način obilježen je u Vitezu.

Bilo je to lijepo druženje roditelja i članova obitelji koje imaju osobe s posebnim potrebama,  i njihovih brojnih sugrađana, a održano je u dvorani HKD Napredak u Vitezu. I treba reći, bio je to događaj vrijedan svake pažnje i pozornosti, događaj prožet emocijama, iskazanog suosjećanja, ljudskošću i dobrotom…

Okupljenim u prepunoj dvorani HKD Napredak prigodno su se obratile jedan od osnivačica  Udruge „Betanik“,  koja okuplja obitelji koje imaju članove s posebnim potrebama, Miroslava Šafradin, aktualna predsjednica, Kristina Katava – Mlakić, ravnateljica Osnovne škole „Vitez“, i OŠ „Dubravica, Slavica Šerbetić i Olgica Krezić, te viteški župnik, fra Velimir Bavrka. Bila su to vrlo emotivna obraćanja koja su kod mnogih izazvala i suze. Ukazano je na brojne probleme i poteškoće s kojim se susreću obitelji s članovima s posebnim potrebama, koje su, najčešće, prepuštene samo njima, bez ikakve pomoći i podrške društva.

„U proteklih petnaestak godina po tim pitanjima napravljen je samo jedan pozitivan koračić i umjesto „retardirani“ sada su to osobe „s posebnim potrebama“. A o tim potrebama brigu vodimo samo mi, obitelji,  a često smo na tom planu nemoćni. Treba nam društvena pomoć, veća, konkretnija…“, kazala je  suznih očiju Kristina Katava – Mlakić.

Udruga „Betanik“ poodavno je osnovana, ali nije kvalitetno funkcionirala i rad je  jednostavno zamro. No, sada se želi, hoće, i može i više i bolje, a  za to su na ovom druženju dobile i potporu. Već ovdje, na ovom skupu, prijavilo im se nekolicina volontera, različite starosne dobi, mnogi mladi što dodatno ohrabruje. Nadaju se u Udruzi kako sve to neće ostati samo na verbalnim obećanjima. Ravnateljica Osnovne škole „Vitez“, Slavica Šerbetić, ponudila je prostor u školi za druženje osoba s posebnim potrebama, međusobno, ali i s djecom koja  zdravstvenih problema nemaju. Iako neslužbeno, prihvaćena je i inicijativa kako bi se u Vitezu, uz pomoć općinskih struktura vlasti, osigura stalni prostor za druženje, boravak, radionice, sekcije, dodatno učenje…, djece s posebnim potrebama.

„Sva ova djeca su naša, Božja i mi, bez obzira na vjeru i nacionalnost moramo biti zajednica. Na tomu, ka tom cilju,  svi moramo radit, ići, angažirati se“, kazao je viteški župnik fra Velimir Bavrka koji je, dva dana ranije, u župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu predvodio svetu misu za osobe s posebnim potrebama i njihove obitelji.

Viteški je župnik na ovo druženje u nedjelju poslijepodne  doveo i članove glazbene sekcije župne FRAMA-e, koji su otpjevali poznatu pjesmu iz  filma „Mali princ“ – „Neka padne“ i za to zaslužili burni dugotrajni pljesak svih prisutni. U program su se uključili i učenici niže Glazbene škole u Vitezu na čelu s profesoricama, Olgicom Krezić i Gordanom Lujić. Nakon toga, moglo bi se reći službenog dijela, nastavljeno je lijepo druženje svih prisutnih – igralo se, plesalo, pjevalo u čemu su razdragani, ozarena lica, sudjelovali i djeca i odrasli s posebnim potrebama. No, može se reći, vrhunac popodneva po mnogo čemu,  za nezaborav bila je pjesma „Kad s sretan“, primljena s posebnim oduševljenjem od svih prisutnih Jer ovog  poslijepodneva  zaista su svi bili sretni, bez pretjerivanja, tekle su brojne suze, ali radosnice. A  može se reći kako se poslije ovakvih susreta, poslanih  poruka, viđenog i doživljenog… mnogi i drugačije počnu gledati na svijet oko sebe.

“Samo čovjekovo srce vidi ono što oči ne vide“, citirao je filozofsku misao viteški župnik fra Velimir Bavrka.

Prethodni članakNeviđena sramota sa sjednice OV Zavidovići šokirala javnost
Sljedeći članakOdbojkašice Viteza upisale još jednu pobjedu