FOTO: Malonogometno igralište na dar – završen turnir u Putićevu

Mjesna zajednica Dolac na Lašvi, dio župe Dolac u općini Travnik, proteklog je vikenda na novoizgrađenom igralištu za male sportove organizirala zanimljiv revijalni malonogometni turnir uz sudjelovanje 13 momčadi s područja Lašvanske doline. No, ovaj put sportski rezultati „pali” su u drugi plan. Naime, posebna pozornost zaslužuje pokrenuta i dijelom završena inicijativa, čelništva Mjesne zajednice predvođenog predsjednikom Zdravkom Batinićem i članovi Udruge „Korjeni”, izgradnje sportskog igrališta u naselju Putićevo, a koje ima i reflektorsku rasvjetu. Jer, ova Mjesna zajednica (kao uostalom i cijela općina Travnik) je prognanička u koju se do sada vratilo oko polovica (1450) predratnog hrvatskog stanovništva, sa više od 35 posto mladih, što je, svakako, ohrabrujući podatak pa ga je trebalo podržati i na ovakav način. Uz to u krugu od 2,5 km. Nema nijednog sportskog objekta (terena), a što su mladi uporno tražili.

U realizaciju akcije svesrdno su se uključili i Mladež HDZ-a BiH, Općinske organizacije Travnik, te vijećnici Hrvatske koalicije za Travnik u Općinskom vijeću, pa su za izgradnju ovog sportskog objekta iz općinskog proračuna izdvojena sredstva u iznosu od 22. tisuće KM. Uključili su se i pojedinci, tvrtke s područja Travnika, Novog Travnika i Viteza, oba HDZ-a… i sportski objekt je doveden u upotrebnu fazu, ali još uvijek nije potpuno završen. Jer, nije završena infrastruktura (prilazni putovi, parking prostor, zaštitna ograda, a bude li sredstava i tribina. Upravo je to i razlog organiziranja ovog malonogometnog turnira i ujedno skromni doprinos svečanostima organiziranim u povodu blagdana Velike Gospe, nebeske zaštitnice župe Dolac.

U vrijeme održavanja turnira majstori rukotvorina od drveta ali i drugih materijala izložili su i prodavali svoje proizvode a dio prihoda od prodaje darovali za završne radove na sportskom objektu. Pozvani su i brojni gosti, potencijalni donatori, a pred službeni početak turnira objavljena su imena dotadašnjih donatora.

Uz nazočnost malonogometnih momčadi sudionika turnira, uglednih gostiju iz svih oblasti života i rada općine Travnik i susjednih općina, novoizgrađeno igralište blagoslovio je župnik župe Dolac, fra Zoran Livančič, a simbolički na korištenje igralište predao ugledni Travničanin, predsjednik OO HDZ BiH i aktualni zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine F BiH, Mirko Batinić.
No, vrijedi i zabilježiti da su turnir otvorile momčadi Intersport (Novi Travnik) i Korjeni (Putićevo/Travnik) a pobjednici turnira, završenog u nedjelju navečer finalnim susretom, su igrači Druge pješačka bojna iz Kiseljaka, koji su u finalu s 2:1 pobijedili ekipu „Bilj-Mar” iz Nove Bile.

Zvonimir Čilić

puticevo1puticevo2puticevo3