FOTO: Loša godina za viteški med

Diljem naše regije ova godina je bila iznimno loša za poljoprivrednu proizvodnju. To se, prije svega ogleda u vremenskim neprilikama, od kojih su ključne bile poplave u svibnju i izrazito kišovit srpanj.Velike štete pretrpjeli su i BiH pčelari, koji imaju znatno manje prihode meda u odnosu na prošle godine. Pčelari ističu da su se pčele počele rojiti u kolovozu, a to je karakteristična pojava za svibanj jer pčele time najavljuju dolazak ljeta.

I za viteške pčelare sezona je loša. Razgovarali smo sa lokalnim pčelarom koji je naglasio da je proljeće stiglo ranije te su se pčelinja društva počela ranije razvijati. Zbog obilnih kiša stagnirao je razvoj u košnicama, dolazi do nedostatka hrane i pčele se moraju dodatno prehranjivati.

Naglašava da je jedan od problema pčelarstva u Vitezu nedostatak kvalitetne opreme kao i lijekova potrebnih za pravilno liječenje pčela. Također ističe da je sada veoma bitno pripremiti pčele za zimu, pravilno liječiti od varoe te prehranjivati, kako bi se razvila “zimska pčela” koja je bitna za opstanak pčelinjeg društva.

Mnogi pčelari će posljedice loše sezone pokušati ublažiti proizvodnjom propolisa, ljekovite smole iz košnice koja je sve traženiji proizvod u BiH, a odavno na svjetskom tržištu.