FOTO: Ledenice prijete građanima Viteza! Tko je odgovoran za uklanjanje?!

U Vitez se nakon obimnih padavina i iznimno niskih temparatura polako probija sunce, a dnevne temperature bi tijekom narednih dana trebale porasti iznad ništice.

S obzirom da će u takvim uvjetima vrlo vjerojatno doći do ubrzanog otapanja snijega, te će velik broj neočišćenih krovova u centru grada predstavljati veliku opasnost za prolaznike.

Kombinacija ‘toplijih’ temperatura tijekom dana i vrlo hladnih noći idealna je za nastanak vrlo opasnih ledenih siga i nakupina leda, kojih u Vitezu ne nedostaje.

Proteklog tjedna u Beogradu je nastavnica glazbene kulture A.O. (49), poginula kada je na nju pala ledenica teška oko četiri kilograma.

Ledenica usmrtila ženu u Beogradu

Kako građanima Viteza prijeti velika opasnost o dledenica odlučili smo provjeriti tko je odgovoran za uklanjanje snijega i leda sa zgrada u Vitezu.

“Prema odluci  o kućnom redu vlasnici i korisnici stambenih i stambeno-poslovnih jedinica su odgovorni za uklanjanje snijega, leda i ledenica ispred i sa zgrada” potvrđeno nam je u Službi opće uprave općine Vitez.

Odluka o kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na području općine Vitez (“Sl.glasnik općine Vitez” br.7/02) definirano člankom 29. glasi:

“Vlasnici i korisnici su dužni da sa balkona, loža i terasa svog stana uklanjaju vodu-kišnicu,snijeg i led. O uklanjanju vode-kišnice,snijega i leda sa krova i terase zgrade i ulaza u zgradu kao i oko zgrade stara se Kućni savjet zgrade, vlasnici i korisnici stanova i poslovnih  prostorija u zgradi.”

Kontaktirali smo i viteške vatrogasce koji su proteklog vikenda imali nekoliko intervencija vezanih za uklanjanje ledenica. Prema njihovim riječima oni nisu nadležni za uklanjanje ledenica, te bi tek na zahtjev određenih službi ili na zahtjev JSP “Vitez stan”, kao i bilo kojeg pojedinca mogli izaći na teren uz minimalne naknade za troškove goriva i amortizaciju vatrogasnih vozila.

Služba za opću upravu Općine Vitez uputila je upozorenje građanima Upozorenje Općine Vitez građanima za uklanjanje snijega i leda.

„Skidanje snijega stanari mogu izvršiti u vlastitoj režiji, a ukoliko žele da se to učini iz sredstava naknade za održavanje moraju podnijeti pismeni zahtjev JSP „Vitez stan“ preko predstavnika ulaza i to najkasnije do 17. veljače, kako bi se mogle izvršiti adekvatne pripreme za to“, potvrđeno nam je iz JSP „Vitez stan“ iz Viteza.

Poziv JSP Vitez stan za čišćenje krovova i prijavu za čišćenje dimnjaka!

Kako doznaje portal vitez.info, neke zgrade nisu u sustavu JSP “Vitez stan” i ne plaćaju naknadu za zajedničko održavanje, tako da bi morali sami izvršiti čišćenje snijega i leda.

{gallery}drustvo/ledenice_vitez{/gallery}