FOTO: Lazar Martinović predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg–Bosne

Naredne četiri godine predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg – Bosne bit će Lazar Martinović, iz hercegovačko-neretvanske županije. Tako su, naime, odlučili izaslanici ove Udruge na II izbornom  saboru održanom u subotu u Vitezu. Za dopredsjednike izabrani su Dragan Konta iz Herceg-bosanske i Dragan Janko iz Zeničko-dobojske županije.

Za predsjednika Sabora Udruge, za naredni četvorogodišnji mandat, izabran je Zdravko Lovrinović iz Srednjobosanske a za dopredsjednike Zdravko Jukić i Drago Zrinušić iz Zapadno-hercegovačke, odnosno Herceg-bosanske županije. Izabran je i petočlani Nadzorni odbor koji će u narednom mandatu voditi Ilija Jelić iz Zeničko –  dobojske županije, te također petočlani Sud časti na čelu s Marijanom Opačakom iz Posavske županije.

Na Saboru su usvojeni Poslovnik o radu, izmjene i dopune Statuta, izviješće o radu u proteklom  periodu, izviješće Nadzornog odbora te financijsko izviješće.

Saboru su bili nazočni i brojni ugledni gosti iz raznih oblasti života i rada, a među njima i Marina Pendeš, zamjenica ministra obrane i predsjednica Odbora za branitelje pri Hrvatskom narodnome sabornu (HNS), general Ilija Nakić, predsjednik Odbora za branitelje HDZ-a BiH, Pavo Šljivić, izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Vjekoslava Bevande, Dragan Radić, predsjednik HVIDR-a HVO-a, Nikica Tomić, predsjednik Udruge  dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a. Nazočni su bili i Željo Raguž, ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskoga rata BiH, Vlado Šoljić, predsjednik HZ – HB, Lidija Bradara, predsjednica srednjobosanskog ŽO HDZ-a BiH, Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, istaknuti ratni vojni zapovjednici i ratnici, među njima i general Mario Bradara, Duško Grubešić, Tomislav Kolenda, Dragan Vinac, Željko Ljubanić i brojni drugi uglednici.

Ovom prilikom određenom broju pojedinaca, institucija i organizacija Udruga je dodijelila posebna priznanja, a prigodnim riječima okupljenim obratili su se Pavo Šljivić i Nikola Lovrinović. Obojica su posebno apostrofirali „otvoreno hrvatsko pitanje u BiH“ ili, kako je kazao Lovrinović, pitanje hrvatske jednakopravnosti u BiH. „Za to je potrebno svehrvatsko jedinstvo i mukotrpna borba u kojoj se očekuje i bezrezervna podrška članova ove Udruge“, kazao je Lovrinović.

„Na prvom mjestu je borba za hrvatsku ravnopravnost u BiH bez kojega neće biti ni naših prava ni našeg statusa koji nam pripada. Neće biti. To je naša borba koju i dalje moramo voditi i nikada od tog svetoga cilja nećemo odustati“, kazao je predsjednik Lazar Martinović, dok je novoizabrani predsjednik Sabora kazao kako u stranu treba staviti stranačke a u prvi plan nacionalne boje. „Bez, toga, kazao je Lovrinović, nećemo uspjeti.“

Početku Sabora prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-obilježje palim braniteljima Viteza postavljenog ispred zgrade općine u Vitezu.

Zvonimir Čilić

Prethodni članakFOTO: Potpisan ugovor o dodjeli studentskih stipendija Općine Vitez
Sljedeći članakRukometaši Viteza poraženi na gostovanju kod Iskre