FOTO: Krizma u Novoj Biloj i Vitezu

Posebno svečano, u ozračju vjere, skrušenosti i radosti, bilo je proteklog vikenda među katoličkim vjernicima u Lašvanskoj dolini, u župama Svetoga Duha u Novoj Biloj i sv. Jurja u Vitezu. Naime, u ove dvije župe sakrament potvrde dobilo je ukupno 278 mladih Novobiljana i Vitežana, njih 125 u subotu u crkvi Svetoga Duha u Novoj Biloj i 162 u crkvi sv. Jurja u Vitezu.

Svečano misno slavlje i podjelu sakramenta svete potvrde u Novoj Biloj, u znamenitoj crkvi koja je u proteklom ratu bila i bolnica, gdje se, kako se znalo reći, liječila i duša i bolesno i ranjeno tijelo, predvodio apostolski nuncij u BiH, biskup Luigio Pezuto. Zanimljivo je, svakako, da su među krizmanicima bila i tri para blizanaca i još četiri para braće i sestara rođenih u istoj kalendarskoj godini.

Svečanu misu u dvorištu župne crkve u Vitezu, uz nazočnost i velikog broja vjernika, predvodio je uzoriti kardinal, vrhbosanski nadbiskup i metropolit, Vinko Puljić.

U vrlo zanimljivoj propovijedi, poučnoj prije svega, uzoriti kardinal se obratio roditeljima, kumovima i krizmanicima. Kazao je uzoriti kardinal kako smo svi mi Isusova svojina, „mi smo njegovi, njemu je stalo do nas, a on je sve to skupo platio mukom i smrću na križu, ali i uskrsnućem pobijedio smrt“. Poručio je uzoriti kardinal kako ne smijemo zaboraviti, iako smo opredijeljeni za Isusa, iako smo njegova djeca, da smo mi krhke osobe, ljudi i da te činjenice, u svakoj prilici, moramo biti svjesni.

Treba voljeti u što vjeruješ, a ako i ne znaš u potpunosti što je to za što poštovanje i ljubav osjećaš, to će svaki od vas naučiti, poručio je kardinal Vinko Puljić krizmanicima, a roditeljima posebno naglasio. „Za to je velika odgovornost roditelja. Obitelj je vrt gdje se cvijeće vjere uzgaja. Obitelj je kućna crkva, prva škola vjere i morala, tu u kući, u kršćanskoj obitelji Bog stanuje“, poručio je vrhbosanski nadbiskup, uzoriti kardinal Vinko Pukljić.

Uz uzoritog kardinala, sakrament potvrde mladim Vitežanim dijelio je i fra Luka Tunjić.

Zvonimir Čilić