FOTO: Kada će Vlada F BiH ispoštovati odluku Vrhovnog suda i vratiti Vitezu vodu?!

Portal vitez.info donosi ekskluzivne fotografije do sada neobjavljenih dokumenata vezanih za dodjelu kocesiju za korištenje vode s izvorišta Kruščica za potrebe javne opskrbe vodom Viteza i Zenice.

Nakon nekoliko tužbi i uloženih velikih napora, prije svih JKP “Vitkom” Vitez, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom se tužbe JKP “Vitkom” Vitez uvažavaju.

Ovom presudom osporen je i poništen zaključak Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva broj UP-I-07-25-7/03, donesen 25.9. 2003. godine, kojim je odbačen prijedlog JKP “Vitkom” Vitez za obnovom postupka o dodjeli koncesije.

Vrhovni sud F BiH naložio je spomenutom presudom, koja datira od 28.11. 2008. godine, da se predmet dostavi Vladi F BiH na nadležni postupak. Kako se Vlada F BiH još uvijek nije očitovala o odluci Vrhovnog suda F BiH mi ih ovim putem pozivamo da to učine. Ukoliko Vlada F BiH ostane i dalje nijema pozivamo JKP “Vitkom” i općinu Vitez da ponovno pokrenu sudski spor, a u slučaju potrebe da se organizira i javna peticija za vraćanje javnog dobra općini Vitez.

Kako doznaje vitez.info, prema zakonu o koncesijama Vlada F BiH bi, sukladno zakonu, općini Vitez trebala vratiti 60% od koncesione naknade, za korištenje javnog dobra izvorišta Kruščica. Prema našim saznanjima iz JP “Vodovod i kanalizacija” Zenica godišnje na ime koncesione naknade uplaćuju Vladi F BiH cca 930 000,00 KM, a tim slijedom bi Vlada F BiH, sukladno zakonu, trebala vratiti 60% iznosa koncesione naknade općini s čijeg je područja javno dobro (u ovom slučaju općini Vitez), što bi u ovom slučaju iznosilo cca 558 000,00 KM za jednu godinu. Jasnom računicom se da vidjeti kako je Vlada F BiH, s obzirom da nije uplatila niti jednu marku općini Vitez na ime koncesije na korištenje vode s izvorišta Kruščica, tijekom proteklih 10 godina oštetila proračun općine Vitez za cca 5 580 000,00 KM.

Preporučamo da pogledate i pročitate sadržaj dokumenata koje objavljujemo u foto galeriji…

{gallery}drustvo/vitez_voda{/gallery}