FOTO: Jubilarni 10. Dan kazandžija i izvornog bećarca u Krčevinama s više od 10 000 posjetitelja najposjećeniji ikad

Kazanijada, Foto: Vitez.info
Kazanijada, Foto: Vitez.info

Ovogodišnji, jubilarni, deseti po redu Dan kazandžija i izvornog bećarca tradicionalno su, nazdravljanjem svim sudionicima i gostima, otvorili inicijatori Goran Mišković i Pero Žuljević te Dragan Jurčević – Buba, posebno pozdravivši i Antu Jakića – Jakaru i prisjetivši se tako prve Kazanijade.

Posjetitelje je kroz program ponovno sjajno vodio Perica Strukar, poznatiji kao Viteški Lola, a goste je u ime Organizacijskog odbora pozdravio Dejan Plavčić.

Prema slobodnoj procjeni, ovogodišnja Kazanijada najposjećenija je od svih dosadašnjih, a najviše se i pića popilo. Ako se prisjetimo kako je 2019. godine bilo više od 10 000 posjetitelja, usuđujemo se kazati kako je ove godine bilo bar 1000 posjetitelja više. Organizatori su svakako osigurali dezinfekcijska sredstva u velikim količinama, za sve posjetitelje.

Domaćini iz Krčevina pripremili su tradicionalno besplatan grah za sve, a nije nedostajalo ni drugog ića i pića. Vrijedne domaćice i žene iz Krčevina i ove godine su dale značajan doprinos ovoj manifestaciji pa su uz pripremile tradicionalna jela, koje su nekad pravile naše bake i mame. Naravno, sve je pratila i iznimna i tradicionalna dekoracija, koja je dodatno oduševila sve posjetitelje.

Posebnost ovogodišnje Kazanijade bio je pečeni bik, kojega su poklonili Tomo Barać i Toni Petrović, organiziravši pripremu, kao i podjelu mesa posjetiteljima. Podijeljeno je gotovo 2 000 porcija ovoga mesa, a značajnu pomoć pružili su i članovi Moto kluba “Vitezovi MM”.

Brojne ekipe su se istaknule svojom posebnošću, a vjerojatno bi trebalo nekoliko sati za napisati, ali i pročitati kada bismo izdvojili svaki pažnje vrijedan detalj. Ipak, vrijedi istaknuti kako je ove godine bilo 36 kazana.

Jedan od najzanimljivijih detalja svakako je bilo proglašenje najsupješnijih kazandžija, točnije najbolje viljamovke i šljive. Prvo mjesto u kategoriji viljamovka osvojila je ekipa Podvarak I i Podvarak III s 43 boda, druga je bila Rijeka s 40 bodova, a treći Davorin Bošnjak s 36 bodova. U kategoriji rakija šljivovica prvo mjesto osvojio je Antonio Šakić s 52 boda, drugo mjesto Nikola Lekić s 49 bodova, a treće mjesto ekipa Jukić. Kao i prethodnih godine sudionike su očekivala i zanimljiva natjecanja. Tako je za najorganiziraniju skupinu izabrana ekipa MK “Vitezovi MM”.

Vrijedi kazati kako ovu iznimnu manifestaciju organiziraju Pjevačka skupina Krčevljani i Mjesna zajednica Krčevine.

Na koncu, ne možemo, a ne uputiti još jednom iskrene čestitke organizacijskom odboru, pjevačkoj skupini Krčevljani i Mjesnoj zajednici Krčevine na još jednoj sjajnoj organizaciji Dana kazandžija i izvornog bećarca, sa željom da sljedeća manifestacija bude još bolja i posjećenija, ako je to uopće moguće!