FOTO: Izuzetno uspješno okončan program “Kazalište za sve”

Projekt „Kazalište za sve“, koji se provodio u organizaciji Udruge mladih „Enter“ i Gradskog kazališta mladih Vitez, uspješno je okončan proteklog vikenda, priopćeno je danas na konferenciji za tisak koja je organizirana u Vitezu.

Završne aktivnosti održane su tijekom proteklog vikenda, naglašeno je izmeđđu ostalog, a u programu kojega je financijski podržao British Council sudjelovali su srednjoškolci i studenti iz pet općina Srednjobosanske županije.

„Projekt “Kazalište za sve”, koji je nastao kao želja mladih ljudi iz 5 općina KSB, a nakon niza radionica British Councila “Aktivni građani”. Program je realiziran u Vitezu, Kiseljaku, Novom Travniku, Fojnici i Busovači, u suradnji sa srednjim školama. Moram naglasiti kako su rezultati premašili naša očekivanja i nadamo se nastavku aktivnosti“, kazala je Martina Krišto iz Novog Travnika, članica projektnog tima.

Nakon animiranja mladih da sudjeluju u samom programu, u svih pet općina održane su i cjelodnevne kazališne radionice, a proteklog vikenda u Vitezu je održana radionica za više 50 sudionika u projektu. U okviru završetka projekta članovi GKM Vitez izveli su i kazališni predstavu „Šuti i trpi ili kako hoćete“, nakon čega je uslijedilo i zajedničko druženje.

„Hvala British Councilu na potpori našoj ideji koja će vjerujem imati i svoj nastavak. Projekt koji je nastao kao realna potreba mladih osoba da u svojoj lokalnoj sredini pokušaju probuditi svijest, ali i ponuditi dodatni kulturni sadržaj, apsolutno je opravdao očekivanja. Rodile su se i ideje da u pojedinim sredinama formiramo podružnice GKM-a Vitez“, rekao je Ivan Sajević, predsjednik UM „Enter“.

Radionice su vodili članovi Gradskog kazališta mladih Vitez, a polaznicima su približene osnovne metodologije rada u kazalištu, s naglaskom na scensku igru. Reakcije mladih na ponuđeni program bile su izuzetne, naglašeno je, a uz zahvale što su imali priliku sudjelovati na radionicama, mladi iz ovih pet općina su poželjeli da se aktivnosti nastave.

„Ovo je jako korisno iskustvo, kako za polaznike radionice, tako i za mene osobno. Divno je prenijeti znanje, ali i ljubav prema kazalištu nekoj novoj zdravoj mladeži naše županije. Oni su upravo na ovaj način postali dio mladeži koji će se isticati od svojih vršnjaka, ali ne negativno, nego, naprotiv, vrlo pozitivno. Projekt je zamišljen vrlo dobro, s vrlo kvalitetnim sadržajem koji je uz to što je edukativan, vrlo zanimljiv i iskoristiv u budućnosti. Iskreno bih volio kada bi se u gradovima, koji su sudjelovali u programu, oformile dramske sekcije, pa i kazališta s novom metodologijom rada, s kojom su se polaznici susreli na radionicama“, izjavio je Bruno Grebenar, jedan od voditelja radionica i redatelj predstave „Šuti i trpi ili kako hoćete“.

Iz GKM-a Vitez su istaknuli kako će u narednom periodu u svoje aktivnosti uključiti i mlade iz ostalih općina koje su sudjelovale u programu te pokušati potaknuti osnivanje kazališnih skupina u navedenim sredinama.