FOTO: Izložba uskrsnih jaja

Prema općim ocjenama najbolje organizirana i najzanimljivija uskrsna svečanost u Lašvanskoj dolini a vezana za tradiciju bojenja i šaranja jaja, bila je ona u Društvenom domu u Docu, u općini Travnik, naselju i župi, koja je desetljećima nosila simboličan naziv „Mali Rim”. A onda su ratne strahote i progon desetkovale Hrvate u „Malom Rimu”, no vremenom, uporni i odlučni, vraćali su se i sada ih je u svojim domovima i više od 50 posto od predratnog broja.

Obnavljaju i svoj Društveni dom i upravo su u njemu, u povodu uskrsnih blagdana, u petak navečer priredili izložbu uskrsnih bojenih, šaranih i potkivanih jaja.

Ideja je to dvojice članova Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline (ULSLD), Joze Romića i Tonija Zloje i istaknutog kulturnog djelatnika iz Doca, Zdravka Batinića. Ideju je podržalo i u realizaciji sudjelovalo još desetak članova ULSLD, te članovi Katoličke obiteljske udruge „Milosrdno srce”, čije je sjedište upravo u Docu. I u maloj dvorani Društvenog doma (velika još nije obnovljena), u desetak namjenskih urađenih vitrina, izloženo je desetine obojenih i rukama umjetnika Lašvanske doline ukrašenih jaja. I bio je to pravi užitak za oči brojnih posjetitelja, a bilo ih je toliko da svi istovremeno i nisu mogli stati u izložbeni prostor.

Ovom lijepom uskrsnom kulturnom i kulturološkom ugođaju i događaju prisutni su bili brojni uglednici iz svih oblasti života i rada, a među njima i zastupnik u Domu naroda Parlamentarne Skupštine F BiH, Mirko Batinić i predsjednik općine Travnik, Admir Hadžiemerić. „Ovo je ekstra događaj, reći ću tako. I ne sjećam se da je, do sada, u Travniku bilo i na ovakav način obilježavanja blagdana Uskrsa. Ideja je za svaku pohvalu, a ja sam oduševljen realizacijom”, kazao je općinski načelnik Hadžiemerić.

Lijepom kulturnom ugođaju doprinosu dali lijepom glazbom članovi „Lašvanskih tamburica.

{gallery}kultura/izlozba_dolac12{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL