FOTO i VIDEO: Viteška bijela korida jedinstvena u svijetu!

Korida Vitez 2011Blizu tisuću gledatelja bijele, odnosno zimske koride koja se jučer održala na Raškom polju kod Viteza iznenadili su se kada su doznali da mogu jesti, piti, veseliti se do mile volje, – sve besplatno jer ih časte braća Jurčević, Dragan, Zdravko i Stipan. Trojica braće vlasnici su poznatog poduzeća Jurčević koje se bavi mesom i mesnim prerađevinama, a zastupnici su i poznatih proizvođača piva. U Vitez su stigli ljubitelji korida iz Hrvatske, Hercegovine te gotovo svih dijelova BiH.

– Za ovu već drugu po redu zimsku koridu koja je jedinstvena u svijetu, jer se održava na snijegu, prijavila su se 32 vlasnika bikova koji će odmjeriti svoje snage u ovoj areni na Raškom Polju. Mogu s ponosom reći da su ovdje zaljubljenici ove tradicije iz gotovo svih dijelova BiH i svih vjera i nacionalnosti. Posebno je zanimljivo napomenuti da je ovdje riječ o revijalnoj koridi. Dakle bikovi se bore ali nemaju nikakvu nagradu za pobjedu- rekao nam je Igor Plavčić koji vodi sve administrativne poslove oko organizacije koride.

Dragan Jurčević jedan od trojice braće koji su organizirali neviđenu feštu za sve ljubitelje koride dodaje:-Zašto se ne veseliti i radovati u vrijeme blagdana. Mnogima je ovo i prilika da se sretnu čestitaju Božić ili nastupajuću Novu godinu. Naredne godine planiramo ovdje na Raškom polju izgraditi pravu arenu za koride s tribinama. Bit će sigurno jedinstvena u BiH.

Bog nam je dao dovoljno da možemo podijeliti i drugima – dodaje Dragan. Uz vatru konobari u odijelima Djeda mraza su nudili kuhano crno vino, čajeve, rakiju, pivo, pečenje, ćevape. Stigli su i poznati trubači iz Vranja.

Srećko Stipović / VLM

Posjetitelja na ovogodišnjoj koridi u Vitezu je bilo iz svih krajeva BiH, ali i velikog broja drugih država, (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Švedska…) čije smo sve registarske oznake na automobilima uspjeli zamijetiti. Reakcije svih posjetitelja su bile vrlo pozitivne te su za ovogodišnju koridu u Vitezu imali samo riječi hvale.

{youtube}Q6OLwDDJSfc{/youtube}

{gallery}drustvo/korida_vitez{/gallery}

Foto: Filip Šarić

{gallery}drustvo/korida_vitez2{/gallery}

Foto: Srećko Stipović