FOTO i VIDEO: U Vitezu održana tribina ‘Darivanje organa i transplantacijsko liječenje’

Oko dvije stotine članova donorskih mreža Slovenije i Hrvatske, ali i običnih građana koji su željeli doznati kako u BiH mogu donirati svoje organe okupilo se na tribini o ovoj temi u Vitezu. Tomislav Žuljević, organizator ovoga skupa u ime udruge izjavio je da se mora puno više raditi na medijskom osvješćivanju građana koji zbog nedovoljno informacija teško pristaju darivati svoje organe.

– U Travničkoj bolnici svakodnevno na dijalizu dolazi 97 pacijenata. Jedna dijaliza stoji oko 500 KM, pomnožite to sa tri puta u tjednu, pa 12 u mjesecu itd. pa ćete vidjeti koliki je to iznos. Transplantacijsko liječenje daleko je jeftinije za društvo u cjelini. Bez podizanja razine svijesti kod običnih građana, ali i uvođenja cijelog sustava u proces teško ćemo ostvariti velike rezultate, dodao je Tomislav Žuljević koji je dobio bubreg od svog sestrića a transplantaciju izvršio u Hrvatskoj.

Orhan Šaban, anesteziolog bolnice u Travniku, tvrdi da BiH još uvijek nažalost nije plodno tlo za presađivanja, odnosno pomoć ljudima kojima su organi prijeko potrebni.

– Mi smo zemlja u kojoj se uopće ne vodi registar pacijenata koji čekaju na presađivanje srca, bubrega, pluća, pankreasa, koštane srži itd. Od ukupnih potreba za transplantacijom, 70 posto se odnosi na potrebe za bubrezima. Za trinaest godina u BiH je izvršeno tek 150 transplantacija, a u Hrvatskoj samo za 14 sati urađeno je šest transplantacija. U SAD-u se godišnje napravi oko 150 tisuća transplantacija organa, dodaje Šaban apelirajući na nadležne u ministarstvima da se ozbiljno priđe ovom problemu jer trenutačno u ovoj zemlji na dijalizu ide oko 300 tisuća bubrežnih bolesnika.

Na skup u Vitez stigla je i Mirela Pandžić iz Hrvatske udruge „Transplant” koja je upravo proslavila deveti rođendan. Prije devet godina Mireli je presađeno novo srce.

– Mi smo bili taj korektor koji je radio pritisak i na politiku i struku i zahvaljujući medijima uspjeli smo pokazati potrebu ljudi za novim organima. Vlada RH je stavila prioritet na transplantacijsko liječenje, slala liječnike na edukaciju, postali smo dio donorske mreže sedam europskih zemalja i danas smo među prvima u Europi i svijetu. Ja imam novo srce, novi život i osjećam se odlično, dodaje Mirela.

Iskustva

Mirjana Kujundžić: Predstavnica slovenske udruge transplantiranih tvrdi da godišnje Slovenija obavi oko 200 presađivanja organa, a bubrega između 60 i 100.

Nedovoljno razvijena donorska mreža u BiH rezultira odlaskom u druge zemlje.

Srećko Stipović / VL

{youtube}HikYzSQkaRg{/youtube}
{youtube}6guF_FJuUz0{/youtube}
{youtube}6Hd-J9tqR9Y{/youtube}

Foto: Filip Šarić
{gallery}drustvo/tribina_transplant12{/gallery}