FOTO i VIDEO: U Vitezu održana konferencija ‘Rodna pitanja u reformi sektora sigurnosti’

altU organizaciji George C. Marshall Centra Alumni asocijacije u BiH, NATO Stožera u BiH, Misije OSCE u BiH i UNDP-a danas je u Vitezu održana konferencija o temi: “Rodna pitanja u reformi sektora sigurnosti”.

Sudionicima konferencije su u uvodnom dijelu prezentirane teme vezane za lokalno vlasništvo nad reformom sektora sigurnosti i rodna pitanja te važnost integriranja rodnih pitanja u proces reforme sektora sigurnosti.

Prvi panel je definirao institucionalne pristupe rodnim pitanjima u obrambenom i sigurnosnom sektoru, a unutar njega su prezentirana iskustva NATO-a u vezi sa rodnom jednakosti, zatim iskustva Republike Austrije u ovoj oblasti, te perspektive i najbolje prakse zemalja jugoistočne Europe u vezi roda u reformi sektora sigurnosti.

Prvi panel zaključen je svečanim proglašenjem Nikole Radovanovića za prvog počasnog člana Alumni Asocijacije u BiH.

Na drugom panelu govoreno je o rodnim pitanjima u BiH, a u okviru te teme naročitu pažnju izazvale su prezentacije BiH Akcionog plana za implementaciju UN Rezolucije 1325, te pitanja roda i reforme sektora sigurnosti u BiH.

Treći panel definirao je pitanja roda i jezika, a naročito rodni identitet u jeziku i rodno osjetljivi jezik u službenim dokumentima.

Na konferenciji je donesen određeni broj zaključaka, koji će u formi izvještaja naknadno biti distribuirani svim sudionicima, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

{youtube}-GLX0dyU9ic{/youtube}

{gallery}drustvo/alumni_seminar{/gallery}