FOTO i VIDEO: Sveti Ilija proslavljen na “nebeskim” Korićanima 

U srijedu, 20. srpnja u ratom poharanoj župi Sv. Ilije Proroka u Korićanima, na planini Vlašić, proslavljen je spomendan zaštitnika zemlje Bosne i istoimene vjerničke zajednice.

Euharistiju je predslavio župnik u Pećinama i vojni kapelan u Travniku i Žepču vlč. Goran Kosić. Koncelebriralo je šest svećenika među kojima su bili dekan Travničkog dekanata i župnik u Travniku preč. Marko Mikić, mladomisnik vlč. Josip Papakte upravitelj vjerničke zajednice Korićani i župnik u Turbetu kod Travnika vlč. Ivan Butum, koji je na početku i pozdravio nazočni puk.

U prigodnoj propovijedi vlč. Kosić je naglasio kako je prorok čovjek koji je uzet iz naroda te je dobio dar Božji propovijedati, opominjati i svjedočiti Božju riječ. “Sveti Ilija dar je Božji svima nama kao uzor, uzor kao lik koji ima duh revnosti, istine, hrabrosti te Duha Božjega”, istaknuo je vlč. Goran te nazočne potaknuo da “poput Svetog Ilije traže lice Božje, hrabro svjedoče svoju pripadnost Bogu i narodu Božjem”. Između ostalog poželio je da vjernici budu “dar Bogu i narodu svome”.

Misno slavlje animirao je sviranjem župnik iz Podkraja vlč. Mario Oršolić.

Nakon euharistije upriličeno je druženje nazočnih vjernika koji ni ove godine nisu zaboravili svoje Korićane.

Inače, dan prije na uočnicu, 19. srpnja, predvodeći svečanu misu vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić posvetio je crkvu i blagoslovio oltar.

Podsjetimo, na 25 kilometara od Travnika na Vlašiću na oko 1 300 metara nadmorske visine Korićani su utemeljeni najprije kao kapelanija 1877., odvajanjem od župe Dobretići. Prva je župna crkva izgrađena 1874. od drveta, a druga od čvrstog materijala 1935. Poslije Drugog svjetskog rata, 1951., crkva je obnovljena i sve do posljednjeg rata ponosno je stajala na ovoj planini kada je srušena, a svi katolici protjerani.

Ž.I., KT