FOTO i VIDEO: Spektakularno otvoren Sportski centar ‘Fenix 1972’ u Malom Mošunju!

Uz vrlo bogat kulturno – zabavni program u viteškom naselju Mali Mošunj proteklog je vikenda otvoren sportsko-zabavno-turistički centar „Feniks 1972.”. Vlasnik ovog centra, koji još uvijek nije u potpunosti završen, Anto Jakić, Centru je dao ovo simboličko ime u spomen na tzv. „Bugojansku skupinu” koja je te 1972. godine u BiH, stigavši iz Australije, palila iskru buđenja hrvatske nacionalne svijesti i snova o hrvtskoj slobodi.

Tada nije upaljena ali iskra želja, nada i snova nije ugašena iako su njezini akteri svirepo pobijeni, rasplamsala se početkom 90.-tih, masovno su sudjelovali i mještani Maloga Mošunja i dali prve žrtve u srednjoj Bosni (Ilija Petrović i Josip Kurevija) u ostvarivanju tih vjekovnih želja, nadanja i htijenja.

U spomen i vječno sjećanje na Bugojanski skupinu „Feniks” u ovom Centru postavljeno je lijepo spomen-obilježje, rad akademskog kipara iz Viteza, Fabijana Tomića. Uoči svečanog otvaranja Centra, spomen-obilježje otkrili su Anto Jakić i Pero Radić iz Rame, a cvijeće su položili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti općine Vitez predvođeni općinskim načelnikom Vladom Alilovićem i predstavnici općine Rama odakle je porijeklom bio pripadnik „Bugojanske skupine”, Ilija Lovrić.

Otvaranju ovog lijepog centra koji će uskoro biti obogaćen i novim brojnim zanimljivim i funkcionalnim sadržajima, bilo je prisutno više od dvije tisuće građana Viteza i susjednih općina. Do kasno u noć uživali su u kulturno-zabavnom programu uz nastup pjevačko-plesnih lokalnih skupina „Krčevine”, „Topala” i „Mali Mošunj”, uz bend „Sinergija” iz Mostara, a s oduševljenjem je dočekan, praćen i ispraćen nastup zvijezde večeri, sve popularnijeg pjevača Tomislavgrađanina, Josipa Ivančića. Organizator je priredio i veličanstven vatromet.

S velikim simpatijama i odobravanjem praćena je i malonogometna utakmica debelih i mršavih, a posebno sudački dvojac „sudac na magarcu”, ili „magarac na sucu”, kako je u najavi rečeno. A magarac je, vidjelo se, a ne zna se je li takav dogovor bio, ipak bio glavni i sa sve važnije odluke donosio, u čemu je imao nepodijeljenu podršku razdraganog gledateljstva. Sa zanimanjem, odobravanjem i navijanjem praćena je i prva utakmica malonogometnog turnira, a časti i zadovoljstvo da zaigraju pred više od dvije tisuće posjetitelja te otvore ovogodišnji turnir imale su momčadi Mladeži HDZ BIH Vitez i UP Biljaka iz Nove Bile. Susret je završen pobjedom Mladeži HDZ BIH Vitez rezultatom 9:2.

Turnir na kojemu sudjeluje 18 momčadi, s područja cijele srednje Bosne, trajati će do 19. kolovoza, kada će se odigrati završnica turnira i podijeljene nagrade najuspješnijim i najboljim. A sve uz ponovo bogate i kulturne sadržaje.

Više fotografija možete pogledati na facebook profilu Mali Mošunj.

{youtube}A2P_0_IunsM{/youtube}

Foto i video: Branko Bošnjak i Rudi Bošnjak

Tekst: Zvonimir Čilić / VL