FOTO i VIDEO: Slavljena sveta misa u Orašcu kod Travnika

U nedjelju je u mjestu Orašac, općina Travnik, ispred kapelice Preobraženja Gospodinovog slavljena sveta misa. Sveta misa u Orašcu slavi se već nekoliko godina početkom kolovoza, a polako prerasta u tradiciju.

Nakon što je početkom kolovoza 2018. godine blagoslovljena novoizgrađena kapela u ovom mjestu vrijedni Orašani ne propuštaju priliku okupiti se i pomoliti svake godine u ovo vrijeme na svom ognjištu.

Tako je bilo i ove godine, a svetu misu slavio je župnik župe Brajkovići, fra Krešimir Vukadin, koji je u propovijedi pozvao vjernike da ne zaborave svoju rodnu grudu, ali i da se vrate na svoja ognjišta.

“U svijetu ima ljudi koji su gladni hrane, ali na žalost mnogi su gladni Boga. Naš smisao je Bog, trebamo vjerovati u Božju providnost. Bog vodi svakog od nas, on nas je stvorio, dao nam je život. Neka nam svete riječi Evanđelja budu program našega života, neka nam budu utjeha u teškim trenucima, neka budu svjetlo koje će nas voditi do vječnosti”, kazao je, između ostalog u propovijedi fra Krešimir Vukadin.

Pred sami kraj svete mise blagoslovljena je i slika koja će ostati u kapelici, a nakon misnog slavlja vrijedni domaćini pripremili su prigodno druženje za sve drage goste koji su posjetili Orašac.

Svetoj misi i druženju su nazočila i članice ženske pjevačke skupine “Čuvarica tradicije”, koje su svojim pjesmama uveličale cjelokupan program, a nakon svete mise kod kapelice Preobraženja Gospodinovog su zasadile i dvije tuje.

Vrijedi istaknuti kako Orašani neizmjerno vole svoj kraj te da su samo u proteklih manje od dvije godine postavljeni krovovi na više od 10 kuća. Inače, ovo mjesto je Armija BiH u ratu u potpunosti uništila, a mudžahedini su ovdje bili locirali svoj kamp. Ipak, ljubav prema rodnom kraju kod Orašani je snažnija od bilo čega te se polako, ali sigurno vraćaju na rodnu grudu.

Prethodni članakOdgođena 7. Ge-Ve večer u Gornjoj Večeriskoj
Sljedeći članakMNK Putićevo pobjednik malonogometnog turnira u Bučićima