FOTO i VIDEO: Sjajan i neobičan hobi Zvjezdana Petrovića iz Viteza – brodomaketarstvo!

Zvjezdan Petrović iz Viteza, brodomaketar je iz hobija i veliki zaljubljenik u more i obale. Vjerno prikazuje brodove koji su nekada postojali i plovili svjetskim morima. Pri izradi povijesnih maketa jedrenjaka koristi samo prirodne materijale. Reproducira makete vjerne originalima u umanjenom omjeru, po kvalitetnim nacrtima i dostupnoj literature. U razgovoru za portal Vitez.info smo pokušali detaljno približiti našim čitateljima svu zanimljivost brodomaketarstva, ali i Zvjezdanovog stvaralačkog opusa.

“Radim samo brodove koji su za pogon koristili vesla i jedra. Znači od prapovijesti do 19. stoljeća. Metalni i moderni brodovi nisu predmet moga zanimanja”, odmah nam u startu govori Zvjezdan.

Kako smo i napisali, Zvjezdan makete izrađuje od prirodnih materijala, kao što su drvo-letvice od jele, bukve, mahagonija, trešnje itd. Jedra izrađuje od platna, a topove, sidra i ferale od metala. Šupljače i žabice su od drveta.. Okovi su od metala, a zastavice su tiskane na platnu.

“Općenito, mnogo truda ljubavi i strpljena je ugrađeno u makete koje vjerno prikazuju originale u umanjenom omjeru, rađene po kvalitetnim nacrtima i dostupnoj literaturi. Mnogi me pitaju koliko treba truda vremena i živaca da izradim maketu broda ,a ja volim citirati pokojnog S. Franića koji je bio veliki meštar malih kalafata te kažem: “Da se postane dobar maketar i reproduktivac, potrebna je velika volja i strpljenje, a ne dobri živci kako se to najčešće misli, jer upravo se tim poslom živci najbolje liječe”. Siguran sam da svaki čovjek najbolje radi ono što voli”, kazuje nam Zvjezdan.

Sigurno će brojne čitatelje zanimati otkud ljubav prema brodomaketarstvu, stoga smo našeg sugovornika zamolili da nam otkrije što je njega privuklo ka ovom neobičnom hobiju, ali i kaže ponešto o svom dosadašnjem radu?

“Makete povijesnih brodova jedrenjaka izrađujem već 25 godina. Pokojni otac je bio mornar i donio je maketu broda iz tadašnje vojske. Moja prva igračka tako je bio brod, koji sam naravno, kao malo dijete, pokvario i polomio gotovo u rekordnom roku, hahahaha.. Do sada sam izradio oko 20 maketa koje su sve napravljene po nacrtima i imaju svoje ime. Izradio sam i više maketa koje nemaju neku vrijednost, jer nisu baš kvalitetne”, istaknuo je za Vitez.info ovaj istinski zaljubljenik u izradu maketa brodova te naglasio kako je od boljih maketa prodao njih desetak, tako da sada njegovih djela ima u Nizozemskoj, Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj i, naravno, najviše u BiH.

“Jedan dio radova sam poklonio i članovima uže obitelji. Prodajne cijene su, usuđujem se kazati, prilično skromne. Radovi se kreću u prosjeku od 1000 do 1500 KM, neki složeniji su i s većom cijenom. Siguran sam kako će netko pomisliti da je riječ o visokim cijenama, ali kad se uzme u obzir kako za jednu maketu treba minimalno 500-600 radnih sati uz utrošen materijal i umjetnički rad koji daje jedinstven dojam onda se zapravo shvati da je cijena uistinu simbolična. Ukoliko je netko zainteresiran pogledati neki od mojih radova to može svakako učiniti na mom Facebook profilu i aplikaciji Pik.ba, a uostalom vrata moga doma na Divjaku su uvijek otvorena za posjete”, ističe Zvjezdan.

U svom dosadašnjem radu imao je i jednu samostalnu izložbu u Zenici 2007. godine te više kolektivnih na području Središnje Bosne, u suradnji s udrugama koje prezentiraju ručni rad.

“Želio bih istaknuti kako nisam usamljen u ovom hobiju. U Novoj Biloj živi Ivica Đotlo koji također izrađuje dobre makete jedrenjaka, u Prijedoru Branko Stojanović, u Sarajevu Zlatko Trojanović i Vladimir Lavajašev. To je ovom trenutku brodomodelarska scena u BiH. Na žalost, sigurno još desetak njih koji su dijelili našu ljubav prema brodomaketarstvu tijekom proteklih 25 godina je preminulo i napustili su ovaj svijet”, govori Zvjezdan i u jednom dahu nastavlja dalje: “Dalmatinci imaju ime za brodograditelje – “Kalafati”. Maketarstvo je najsličnije slikarstvu i sličnim umjetnostima radi realističnih prikaza djela koje ima. Mnogi misle da je maketarstvo kao izrada suvenira, ali nije ni slično. Želja mi je uključiti što više mladih u tajne ovoga zanata, ali je interes, na žalost, slab, prije svega radi težine posla i dugog vremena izrade kvalitetnog broda što zna potrajati i po godinu dana. Meni je ovo hobi i pored mog posla, koji je stresan, ovako liječim živce. Ovim putem moram istaknuti kako mi veliku potporu pruža moja obitelj, supruga Karmela, koja izradi poneki dio od platna i izveze konope, kao i djeca, Tomislav i Marija, koji su zaduženi za marketing”, zaključuje naš razgovor i ovu sjajnu priču o neobičnom, ali vrlo zanimljivom hobiju, Zvjezdan Petrović.

U priloženom videu pogledajte i ovotjedno gostovanje Zvjezdana Petrovića u emisiji “Dejana talk show”.