FOTO i VIDEO: “Put istine” za sve poginule i umrle pripadnike HVO-a Zenice i Lašvanske Doline

Udruge proistekle iz domovinskog rata HVO-a Grada Zenice, politički predstavnici Grada Zenice, točnije Koalicije HDZ 1990 – HDZ BIH, u suradnji s Udrugom nositelja ratnih odličja HVO ŽSB, na čelu s predsjednikom Jozom Stojakom Mungosom, obilježili su Dan sjećanja i zahvalnosti za sve poginule i umrle pripadnike HVO-a Zenice i Lašvanske Doline pod motom “Put istine”.

Prisjećajući se svojih poginulih suboraca predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata upalili su svijeće i položili vijence na spomen obilježjima Prahulje Travnik, Busovača i Zenica te na grob Bore Jonjića u Zenici i nedavno preminulog zapovjednika brigade “Jure Francetić” Živka Totića na Gradskom groblju u Vitezu. Molitvu u Zenici je predvodio don Anto Dominković, župnik župe Bezgrešnog začeća BDM u Crkvicama.

Kod spomen obilježja na Prahuljama nazočne je pozdravio, a pripadnicima brigade “Jure Francetić” HVO-a Zenica zahvalio general Ilija Nakić.

Ovo obilježavanje provedeno je u suradnji s Udrugom nositelja ratnih odličja HVO ŽSB te ratnim zapovjednicima brigada te drugim udrugama HVO Lašvanske doline. Kod spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a u Busovači prigodno se obratio i zahvalio brigadir HVO-a Duško Grubešić, te ratni zapovjednik brigae “Jure Francetić” Žejko Ljubanić.

Datum za ovaj događaj je uzet u spomen na posljednju žrtvu HVO-a Zenice u Domovinskom ratu, dočasnika Boru Jonjića, koji je poginuo zajedno s Andrijom Krištićem časnikom Vareške pukovnije. Prilikom izvlačenja tijela svog suborca, poginulog bojovnika Bože Babića iz kanjona Ugra i sami su izgubili živote u minskom polje. O ovoj epskoj priči izvlačenja tijela, a poslije pokušaja spašavanja vlastitih života u tim teškim i tragičnim trenucima postoji audio zapis koji je pokojni Andrija vodio dok nije izdahnuo na manje od stotinu metara od slobodne teritorije. Boro Jonjić i Andrija Krištić su ujedno i zadnje žrtve Zbornog područja Vitez u oslobodilačkim operacijama koje su dovele do završetka rata u BiH.

Ovim činom se iskazuju sjećanja suboraca na 135 poginula pripadnika HVO Zenice, koji su svoje živote položili od Jajca, Šatora, Ovnaka, Zenice i Lašvanske Doline. U obrani Lašvanske doline je poginulo skoro 100 Zeničana u Travniku,Vitezu,Novom Travniku i Busovači. Na skoro svakom spomen obilježju pomenutih gradova upisana su njihova imena u nemalom broju. Dan sjećanja i zahvalnosti za sve poginule pripadnike HVO Zenice i Lašvanske doline ući će u kalendar obilježavanja značajnih datuma Domovinskog rata kao stalna aktivnost.

Prethodni članakServis „Blistal“ iz Viteza traži higijeničarku
Sljedeći članakInspirativna i motivirajuća priča Vitežanina Davora Grabovca