FOTO i VIDEO: Predstavljen Elektronski registar administrativnih postupaka u Općini Vitez

Danas je u dvorani Općinskog vijeća Vitez predstavljen Elektronski registar administrativnih postupaka, koji je rezultat projekta regulatorne reforme u Općini Vitez, realiziranog uz pomoć IFC-a, članice Grupacije Svjetske banke i donatora, Kraljevine Švedske i njezine razvojne agencije te Općine Vitez.

O značaju i prednostima Elektronskog registra administrativnih postupaka na predstavljanju su govorili načelnik Općine Vitez Advan Akeljić i Tarik Šahović, Menadžer Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

„IFC je u posljednjih 5 godina realizirao, u suradnji s organima vlasti u BiH, projekt regulatorne reforme, a s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta, smanjenja troškova za poslovne subjekte, te stvaranja novih radnih mjesta. Projekat je koncipiran tako da u konačnici olakša procedure podnošenja i obrade zahtjeva, pojednostavi proces izdavanja raznih dozvola, uvjerenja i rješenja, te poboljša transparentnost u radu organa uprave i dostupnost informacija privrednicima, čime bi se poboljšalo poslovno okruženje i stvorili bolji uvjeti za privlačenje stranih investicija”, rekao je između ostalog Tarik Šahović.

Općinski načelnik Viteza, Advan Akeljić, prezentirao je testni eRegistar administrativnih postupaka, te kroz statističke pokazatelje naglasio da se radi o uštedama.
„Ubuduće, privrednici i građani neće morati uz zahtjev podnositi dokumentaciju koja se izdaje u općinskoj upravi. Ona će se pribavljati po službenoj dužnosti u okviru općinske uprave što će značajno skratiti vrijeme čekanja i korake u dobijanju neophodnih dozvola. Pojedinačni rokovi za rješavanje 146 postupka, što je 82%, su skraćeni u cilju efikasnijeg pružanja usluga. Za odobrenje za građenje umjesto prethodnih 30 dana, ubuduće će biti potrebno samo10 dana od trenutka podnošenja potpunog zahtjeva”, kazao je između ostalog Advan Akeljić.

Na predstavljanju je naglašeno kako će umjesto dosadašnjih 15 dana koliko je bilo potrebno za odobrenje za obavljanje obrta i srodnih djelatnosti kao osnovno zanimanje, novi rok biti 3 dana.

Uz vremenske, bit će primjetne i financijske uštede. Tako su smanjene i administrativne općinske takse i naknada. Za ovjeru svakog potpisa na dokumentu, umjesto dosadašnjih 4 KM po stranici, naplaćivat će se 3 KM po stranici, ovjera punomoći 4 KM, umjesto5 KM, postupak iskolčavanja objekata 30 KM umjesto50 KM, urbanistička suglasnost za privremene objekte tipa kiosk 20 KM umjesto 50 KM.

Menadžer Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini, Tarik Šahović, istaknuo je da je zadovoljan sa provođenjem projekta, koji je završen prije predviđenog roka, te izrazio nadu da će privrednici i građani općine Vitez prepoznati koristi ovog projekta.

{youtube}tRkM9DqubsU|570|450{/youtube}

registar2registar3