FOTO i VIDEO: Poezijom i prozom do vode

Svi građani Viteza već godinama muku muče s opskrbom pitke vodom. Česte su redukcije, pojedina područja općine nemaju vodu danima, nema vode kada je suša, ali nema vode ni kada je kiša, jer se tada zamuti.

Da bi se voda što manje “mutila”, udruga građana u osnivanju “Qui tacet … Tko šuti …” Vitez već osmi put je organizirala prosvjedni skup ispred zgrade Općine Vitez.

“Naša je želja odgovorne u općinskoj administraciji, na čelu s načelnikom općine i odgovorne u lokalnom komunalnom poduzeću potaknuti da rade svoj posao za koji su plaćeni, a na poboljšanju pitanja vodoopskrbe. Ovim skupovima se pokušava utjecati i na općinske vijećnike da također ozbiljnije pristupe ovom problemu, a od kantonalne vlasti da konačno daju traženu koncesiju viteškom komunalnom poduzeću na preostala izvorišta u Kruščici, za koju zahtjev već godinu dana skuplja prašinu u ladicama kantonalne administracije”, navodi se između ostalog u priopćenju udruga građana u osnivanju “Qui tacet … Tko šuti …” Vitez.

Od zastupnika u kantonalnoj skupštini zatražili su da potaknu odgovorne da se ovakve koncesije moraju brže rješavati od izdavanja koncesija za vađenje zlata, kamena, pijeska i sl. koje se, kažu, čudna li čuda, rješavaju za mjesec dana, pa čak i na štetu građana.

Građani su od Federalne vlade zatražili da konačno postupi po odluci Vrhovnog suda FBiH kojom je poništena dodjeljena koncesija VIK Zenica, te da se ponovno pokrene postupak dodjele koncesije na vodoizvorištu Kruščica. Ovaj proces stoji pet godina u ladicama pojedinih “državnih” službenika, koji time pokazuju koliko “vole” i “poštuju” ovu “državu” Federaciju.

Na osmom po redu prosvjednom skupu ugrađena je kulturna komponenta, čitanjem ulomka o rijeci i vodi Kruščici iz “Viteških priča” Spomenke Gabrić.

Građani su upoznati sa zaključcima iz razgovora sa zastupnicom Slavicom Josipović u Federalnom parlamentu, te sa odgovorom općinskog načelnika Viteza, Advana Akeljića, na prijedloge inicijativnog odbora ove neformalne grupe.

“Načelnik je dobro objasnio sve što se radi u općini po pitanju rješavanja vodoopskrbe te se iz odgovora vidi da su upoznati sa cjelokupnim problemom. Po našem mišljenju treba više posvetiti pažnje osiguravanju vode za cjevovode, pored samog širenja vodovodne mreže. Za sljedeći skup smo pozvali načelnika i predsjednika Općinskog vijeća da se obrate prosvjednicima”, kaže u izjavi za portal vitez.info, glasnogovornik ove udruge, Nenad Rajić.

Na skupu je pročitana i službena zabilješka s kontrole vode u rezervoarima čime je potvrđeno da vode nema, iako je direktor poduzeća Vodovod i kanalizacija Zenica tvrdio da Vitez ima dovoljno vode i da mu nije jasno zašto se prave redukcije u Vitezu, te da to netko namjerno radi da bi se izazvao revolt građana. Istina je, očito, drugačija i na žalost surova za građane Viteza. “Vode nema u našim cijevima, dok sa druge strane građani Zenice nikako nemaju redukciju, iako najveći dio vode dobivaju iz viteških izvora vode. Ipak bi bilo fer da se i voda podijeli ravnopravnije”, navode prosvjednici.

Apel udruženja ribolovaca Vitez o teškom stanju voda na viteškom području izazvao je dosta pažnje, jer ukazuje na zaista teško stanje flore i ihtiofaune u Lašvi i njezinim pritokama. Veoma stručna analiza stanja podzemnih i nadzemnih voda, transformiranje rijeke Lašve iz salmonidne u cipridnu rijeku, uz sve češće trovanje ribe, tjera na razmišljanje, jer smo i mi dio hranidbenog lanca i ne bio smjeli rezati granu na kojoj sjedimo.

Na osmom skupu bilo je nazočno oko šezdesetak prosvjednika što je zaista malo, imajući u vidu problem koji se pokušava potaknuti na rješavanje. To ipak puno pokazuje o svijesti građana i njihovom mišljenju da ne mogu utjecati na bilo kakva rješenja problema.

“Mi iz udruge građana u osnivanju “Qui tacet … Tko šuti …” znamo da građani nisu svjesni svoje snage i još jednom ih pozivamo na sljedeći prosvjedni skup, koji je zakazan za utorak, 1. listopada 2013. godine, u 16,30 sati, jer se dosta građana žalilo da bi došli na skup, ali rade, pa smo im izašli u susret. Taj dan i naši općinari rade do 17,00 sati, pa i prosvjed ima smisla”, zaključuju iz udruge građana u osnivanju “Qui tacet … Tko šuti …” Vitez.

{youtube}92j0udoAJjg{/youtube}

voda8 2voda8 3voda8 4