FOTO i VIDEO: Obilježena 20. obljetnica I. satnije Sveti duh – Nova Bila

Novobiljani sa svojim uglednim gostima u nedjelju u popodnevnim satima svečano i dostojanstveno obilježili su dvadesetu godišnjicu osnivanja Prve satnije „Sveti Duh“.

Temelji ove postrojbe, jedne od prvih organiziranih na području Lašvanske doline i cijele srednje Bosne postavljeni su još krajem kolovoza 1991. godine, na prijedlog tadašnjih dužnosnika travničke organizacije HDZ-a, Ivana Jurmana, Ante Spajića i Ilije Nakića, ujedno i prvog zapovjednika. No, za službeni datum osnivanja uzet je 27. veljače 1992. godine, kada je postrojba postrojena u punoj vojnoj opremi na platou župne crkve Svetoga Duha u Novoj Biloj.

Iako je samostalno djelovala vrlo kratko, do početka travnja kada je osnovan HVO, postrojba pod vodstvom zapovjednika Ilije Nakića, kasnije zamjenika zapovjednika Stožera HVO-a Travnik, zapovjednika Travničke brigade HVO-a, Treće gardijske „Jastrebovi“ i prvog poratnog zapovjednika Z.P. Vitez, postrojba je iza sebe ostavila duboki pozitivni trag, prije svega u sprječavanju tzv. JNA u izvozu naoružanja i vojne opreme iz vojnih poduzeća na ovom području.
Na dan  službenog osnivanja 27. veljače 1992. godine postrojba je brojala 96 pripadnika, a na svijetlom putu ove postrojbe zauvijek je ostalo 12 njezinih pripadnika.

U povodu dvadesete godišnjice osnivanja Prve satnije „Sveti Duh“, njezini pripadnici položili su cvijeće i upalili svijeće uz spomen-obilježje na mjesnom groblju Gradac, te na grob fra Franje Grebenara, tadašnjeg župnika u Novoj Biloj, u ratu crkvi-bolnici.

U toj crkvi u nedjelju navečer svetu misu zadušnicu predvodio je  župnik fra Dominko Batinić, a u punoj dvorani župnoga ureda upriličena je svečana akademija. Okupljenim pripadnicima postrojbe, te rodbini poginulih pripadnika prigodnim riječima obratili su se župnik fra Dominko Batinić, načelnik općine Vitez, Vlado Alilović, jedan od osnivača postrojbe, Anto Spajić, zamjenica ministra obrane BiH, Marina Pendeš, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, Nikola Lovrinović, a o razlozima osnivanja postrojbe i o njezinom kratkom ali svijetlom putu govorio je zapovjednik Ilija Nakić, sada general-bojnik u mirovini.

Na ovoj svečanosti prikazan je dokumentarni film o postrojbi, dok je u povodu jubileja tiskana i prigodna brošura. Prigodni pokloni i brošure uručene su svim članovima ove satnije.

Zvonimir Čilić / VL

{youtube}d6cm1jHHTzQ{/youtube}
{gallery}drustvo/sveti_duh20{/gallery}