FOTO i VIDEO: Neraskidiva veza s Ivanom Pavlom II

S velikim zadovoljstvom ali i s iskazanim nestrpljenjem, katolički puk u srednjoj Bosni čekao je nedjelju 27. travnja, dan kada su proglašeni svetim pape Ivana XXIII i Ivana Pavla II, i to na dan Božjeg milosrđa koji je ustanovio upravo Ivan Pavao II.
S posebnom radošću ovaj dan čekao se u Lašvanskoj dolini, posebno u Novom Travniku koji s pokojnim Ivanom Pavlom II ima duboke veze. A te, neizbrisive veze u nedjelju je u Novom Travniku, u župi Presvetog Trojstva su i dodatno potvrđene, rekli bismo. Naime, u župnoj crkvi u ovoj novotravničkoj župi postavljena je skulptura visoka 2,5 metara, pokojnog, sad svetog, Ivana Pavla II, rad akademskog kipara iz ovog srednjobosanskog grada, Zdenka Jurišića. U okviru svečanog misnoga slavlja skulpturu  je blagoslovio izaslanik apostolskog nuncija u BiH, Luigija Pezzutoa, kanonik, dekan Teološkog fakulteta u Sarajevu, msgr. Dr. prof. don Pavo Jurišić, rođen u novotravničkoj župi Pećine.

Prema mišljenju mnogih, vrlo brzo će i ova crkva i skulptura  svetoga Ivana Pavla II biti zavjetna mjesta katolika Novoga Travnika ali i širega područja.

A ta sada i dodatno potvrđena veza između Ivana Pavla II i Novotravničana, ta vezanost neraskidivim nitima seže u 13.  travanj 1997. godine. Naime, tada je Ivan Pavao II na svetoj misi koju je predvodio na stadionu Koševo, blagoslovio temeljni kamen za crkvu Presvetog Treojstva, u Novom Travniku, u čijim je prostoru sada mjesto našla i  velik njegova skulptura.

Tog dana, također u okviru misnoga slavlja na Koševu vrhbosanski nadbiskup i metropolit, uzoriti kardinal Vinko Puljić, Svetom ocu Ivanu Pavlu II darovao je ulje na platnu s njegovim likom, rad akademskog slikara, Ante Mamuše, također iz Novoga Travnika.

Uz to, jedan veliki vitraj ove crkve, jedne od najljepših katoličkih crkava u BiH, posvećen je liku Ivana Pavla II u čijem su okruženu na vitraju, blaženici Ivan Merz i Alojzije Stepinac i sluge Božje, Petar Barbarić i Josip Štadler.

„Od blagoslova temeljnog kamena sve je krenulo i išlo sigurnim putom, bez većih problema. Po planu smo izgradili lijepu i veliku crkvu, župni dom, Samostan časnih Družbe Drinskih mučenica…, a sada smo se našem dragom i poštovanom Svetom ocu skromno zahvalili postavivši ovu skulpturu, u njedra  crkve kojoj je on dao prvi blagoslov“, kazao je  uoči  početka svete mise, mjesni župnik, don Žarko Vujica.

„Ne bojte se“, citirao je msgr. Don Pavo Jurišić riječi koje je Ivan Pavao II u čestim prilikama upućivao vjernicima. „S ovom porukom svetog Ivana Pavla II koračajmo kroz  sva životna iskušenja, koja se pojavljuju na našem životnom putu,“, poručio je okupljenim vjernicima. Msgr. Pavo Jurišić.

Prije desetak dana Hrvatska televizija snimila je prilog o postavljanju skulpture Ivana Pavla II.