FOTO i VIDEO: Konstruktivan sastanak viteških gospodarstvenika i predstavnika najznačajnijih banaka u BiH

Viteško gospodarstvo prolazi teško recesijsko vrijeme, no uspješno se nosi sa svim ekonomskim i drugim nedaćama te traži nove putove i načine kako bi se i u takvim teškim vremenima pravili novi gospodarski iskoraci.

S tim ciljem Udruga poslodavaca Vitez u srijedu je organizirala radni sastanak s čelništvima pet najznačajnijih banaka u BiH. A kako nam je kazao jedan od organizatora ovog sastanka, dopredsjednik Udruge poslodavaca Viteza, Dragan Kafadar, osnovni cilj bio je upoznati bankare s aktualnom pozicijom viteškog gospodarstva, s potencijalima kojima općina Vitez i viteško gospodarstvo raspolažu, te s planovima za nove gospodarske iskorake, kojih teško može biti bez kvalitetne podrške banaka koje posluju u BiH, i koje već od ranije uspješno surađuju s uspješnim tvrtkama u BiH pa tako i u Vitezu.

S četrdesetak viteških gospodarstvenika razgovarali su predstavnici: Sparkasse bank dd koje je predvodio direktor, Sanel Kusturica, Raiffeisen bank dd BiH (Michael Mueller), UniCredit banka (Izvršni direktor, Alek Bakalović), Sber banka (direktor Edin Karabeg) i Intesa Sanpaolo Banka (direktor Enes Merzić).

Rječju i video materijalom općinu Vitez, na vrlo zanimljiv način, zemljopisno, povijesno, tradicijski, financijski, kulturološki, sa sportskog aspekta…, predstavili su predsjednik Općinskog vijeća Viteza, Tomislav Bošnjak – Matić i dopredsjednik Udruge poslodavaca Viteza, ugledni viteški gospodarstvenik, Dragan Kafadar, vlasnik uspješne tvrtke „Ovnak”. Matić je posebno podcrtao podatak kako općina Vitez u ukupnom broju stanovništva Županije sudjeluje s 10 posto, a u županijskom prihodu s čak 35 posto. Ukazao je, također, na skori završetak Strategije razvoja Viteza za period 2014. – 2020. godina.

Kafadar je pak posebno naglasio kako je Vitez jedna od rijetkih općina u BiH koja je, već odavno, premašila predratni broj uposlenih (5.194) koji sada iznosi oko 7.000. Kazao je također kako je ukupan prihod viteškog gospodarstva za 2012. veći od milijardu KM, dok je čista dobit 32,5 milijuna KM. Najveći dio ukupnog prihoda i dobiti ostvaruju se u Poslovnom centru PC-96, koji upošljava više od 5 tisuća djelatnika, te naglasio i sa žaljenjem konstatirao kako u općini Vitez nijedna županijska, federalna ili državna institucija nema svoje sjedište.

Okupljenim se obratio i izvršni menađer Sveučilišta – Univerziteta Vitez, istaknuvši sve prednosti koje ovakva visokoobrazovna ustanova nosi u sebi kada je u pitanju razvoj Viteza, ali i širega područja. Sveučilište Vitez je označio čvrstom poveznicom tradicije i poslovnog duha ovoga područja.

Prigodnim pozdravnim riječima okupljenim su se obratili i predsjednik Udruge poslodavaca Viteza, Alojz Mlakić i općinski načelnik, Advan Akleljić.

Nakon službenog dijela sastanka nastavljeni su pojedinačni poslovni razgovori viteških gospodarstvenika i bankara, a svoje utiske o ovom zanimljivom sastanku iznio nam je Amel Karabeg, direktor Sber banke u BiH. „Iskrena čestitka gospodarstvenicima i općinskoj administraciji na ovoj, rekao bih, vrhunskoj prezentaciji gospodarskih i drugih potencijala, te planova i perspektiva razvoja općine Vitez. Ova inicijativa i susret gospodarstvenika, općinske administracije i bankara trebao bi i mogao biti primjer i drugim sredinama kako se prezentiraju potencijali i mogući putovi rada i razvoja gospodarstva i drugih segmenata života i rada jedne općine ili pak neke regije. Naša banka na ovim prostorima je nova, matična kuća nam je u Rusiji, širimo svoju mrežu i već u prvom kvartalu naredne godine otvorit ćemo poslovnicu u Vitezu, a otvaranjem poslovnice otvaraju se i nove mogućnosti za viteško gospodarstvo i za suradnju s građanima Viteza i širega područja”, rekao je Karabeg.

Zadovoljstvo ovim susretom nije krio ni Sanel Kusturica, direktor Sparkasse banke. “Nama je zadovoljstvo sudjelovati na ovakvim skupovima koji, na žalost, nisu uobičajeni u BiH. Način na koji su organizirani poduzetnici u Vitezu je za svaku pohvalu i nije ni čudo što su ostvarili ovakve rezultate kakve jesu u proteklih deset ili više godina. Vrlo je pohvalno što su usprkos globalnoj ekonomskoj krizi uspjeli stati na noge i nakon prvih problema imali rast od onoga koji je bio 2008. godine. Mi već godinama surađujemo s gospodartsvenicima, ali i građanima s područja općine Vitez, ali ovo nam je lijepa prilika da dobijemo dodatne informacije. Posebno su zanimljivi planovi za budućnost, jer iako vlada opće mišljenje da banke u BiH ne žele ili smanjuju kreditiranje ja vas uvjeravam da je suprotno. U općini Vitez je izloženost bankarskog sektora prema građanima i poduzetnicima rasla. Banke imaju svoje standarde, koji su definirani i kroz zakonske okvire i nikako ne stoji da banke ne žele kreditirati, banke žele kreditirati, ali su im za to potrebni projekti. Raduje me da smo danas ovdje, jer su Vitežani oni koji kreiraju nove ideje, a Vitez mjesto gdje se one realiziraju. Banke će se u narednom periodu sasvim sigurno utrkivati da podrže dobre projekte”, kazao je Sanel Kusturica, direktor Sparkasse Bank u BiH, te napomenuo kako će ova banka već tijekom prvog ili drugog mjeseca naredne godine otvoriti svoju organizacijsku jedinicu u Vitezu, čim se riješi pitanje poslovnog prostora.

Sastankom su bili zadovoljni i članovi Udruge poslodavaca Vitez. “Vrlo interesantan skup, na kojemu su menadžment najznačajnijih banaka u BiH, Intesa SanPaolo, Raiffeisen, Sber, Sparkasse i Unicredit banke i gospodarstvenici Viteza pokušali naći zajedničke točke i poveznice. Imali smo i vrlo zanimljive prezentacije Viteza, viteškog gospodarstva, kao i Sveučilišta Vitez, kroz koje su se pokušali predočiti potencijali, trenutno stanje, ali i budući planovi. Nadamo se da će se iz ovoga sastanka, na kojemu je bilo direktnih pitanja i kontakata, izroditi i konkretni rezultati i ulaganja u konkretne poslovne projekte koji će uslijediti u narednom periodu”, prokomentirao je ovaj susret u ime Udruge poslodavaca Vitez, Ilija Buha. 

{youtube}6NARQ6SdA1E|570|440{/youtube}

Zvonimir Čilić / vitez.info

bankari2bankari3bankari4bankari5bankari6bankari7bankari8bankari9bankari91bankari92bankari93