FOTO i VIDEO: Humanitarni konvoj “Vitez Posavini” dopremio neophodnu pomoć

Malo tko u BiH kao žitelji Viteza znaju što je nevolja, osjećaj beznađa, teška borba za goli život, što znači pružena ruka dobrih ljudi, prijatelja…! Stoga i nije čudo su Vitežani vrlo brzo i odlučno reagirali, iskazali spremnost maksimalno pomoći stanovništvu koje je proteklih dana pogodila do sada nezapamćena elementarna nepogoda – poplave, klizišta, bujice, nezapamćena tragedija nevjerojatnih razmjera. I pod motom „Vitez Posavini“, prije tri-četiri dana krenula je  akcija prikupljanja pomoći u koju su se uključile humanitarne organizacije, udruge, udruženja, institucije, vteška udruga poslodavaca, pojedinci…, župljani župe sv. Jurja u Vitezu.
Akcija je poprimila velike razmjere, odziv građana je bio i iznad očekivanja, a u petak u ranu zoru ispred Župnog ureda u Vitezu za Odžak i Orašje otišla su četiri velika kamiona vrijedne i raznolike pomoći – trajnih prehrambeni artikli, sanitarije, higijenske potrepštine, pitka voda, priručne alatke, lijekovi…! Sve to su prostorijama i u dvorištu Župnog ureda sortirali su i pakirali vrijedni članovi župne Frame.

U ovom konvoju za Odžak otišla je i pomoć prikupljena u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“, a riječ je o bolničkim krevetima, bolničkim spužvama, većoj količini posteljine, dvije jedinice za kisik, značajan dio sredstava za higijenu.

No, treba reći da su djelatnici ove bolnice na čelu s ravnateljem primariusom dr. Velimirom Valjanom, promptno reagirali i već drugoga dana, nakon što su se vidjele razmjere elementarne nepogode, Županijskoj bolnici u Orašju ponudili su pomoć. Naime, formirali su tim dragovoljaca od sedam liječnika različitih specijalnosti, spremnih krenuti u orašku bolnicu i pomoći kolegama i žiteljima na tom području. No, kako nam je kazao ravnatelj novobiljanske bolnice, dr. Velimir Valjan, iz Orašja, uz zahvalu, u Novu Bilu je stigla poruka da im, za sada, takva vrsta pomoći nije potrebna. Međutim, sedmočlani tim liječnika iz Nove Bile ostaje oraškoj bolnici na dispoziciji kada god se za njihovu pomoć ukaže potreba.

Istovremeno, u ovoj bolnici, nakon za Odžak, nastavlja se prikupljanje pomoći sada za Županijsku bolnicu u Orašju. Vodi se akcija prikupljanja novčanih sredstava od zaposlenika bolnice koja će biti utrošena za nabavku najnužnijih potrepština bolnici u Orašju. A riječ je, prije svega, o  dezinfekcijskim sredstvima i medicinskom potrošnom materijalu. Sva prikupljena pomoć uskoro će biti upućena u Županijsku bolnicu u Orašju.

S konvojom pomoći za Odžak  i Orašje iz Viteza su otišla dvojica viteških franjevaca, fra Bruno Čubela i Ivan Kasalo, predsjednik Udruge poslodavaca Vitez, Alojz Mlakić, istaknuti društveni i kulturni djelatnik, Ivan Sajević i pedijatrica dr. Mara Đukić iz Doma zdravlja u Vitezu, pedagogica SŠ Vitez, Ivanela Brković i poduzetnik Draženko Čećura.

Zvonimir Čilić