FOTO i VIDEO: Gorio Hum, izgorjela štala!

altDanas je na brdu Hum kod Viteza izbio novi požar. Na lice mjesta su izašli vatrogasci oba vatrogasna društva iz Viteza te vatrogasna jedinica Šumskog gospodarskog društva Šume Središnje Bosne.

Požar je pričinio veću materijalnu štetu, a izgorjela je i jedna štala. Intervencijom viteških vatrogasaca spriječena je veća materijalna šteta, a požar je ozbiljno prijetio i obližnjim kućama.

Zanimljivo je bilo da vatrogasci iz Viteza nisu smjeli gasiti požar koji je prijetio katastrofom, iz razloga što im Šumsko gospodarsko društvo – Šume Središnje Bosne nije dalo odobrenje, jer pri ovom gospodarskom društvu djeluje profesionalna vatrogasna jedinica, koja je nadležna za gašenje požara na području kojim gazduju Šume Središnje Bosne. Glupostima i nelogičnostima u ovoj našoj državi nikad kraja. Profesionalna vatrogasna jedinica je smještena u Busovači, a ako na primjer gore šume u Jajcu, požar može stići do Banja Luke dok oni stignu na intervenciju. Bilo bi sasvim logično da Šume Središnje Bosne izdvajaju sredstva za dobrovoljna vatrogasna društva u općinama Središnje Bosne te na taj način njima olakšaju djelovanje, a ujedno smanje moguću štetu od požara. Ipak, kako je kod nas malo toga logično, imamo situaciju da vatrogasci u našoj općini ne smiju gasiti požar?! Tko je tu lud?

„Na žalost, vatra se iz šume prenijela na štalu koja se nalazila u blizini i koja je u potpunosti izgorjela. Na lice mjesta su izašla oba vatrogasna društva iz Viteza s dva vozila i devet vatrogasaca. Ovo je šezdesed i deveta intervencija u posljednjih deset dana i ovim putem ponovno apeliramo na građane da nikako ne pale korov sve dok vrijeme pogoduje izbijanju požara. Mi smo iscrpili sve resurse u dosadađšnjim intervencijama”, izjavio je Muharem Čupina iz DVD „Stari Vitez”.

„Tijekom prošle godine smo imali oko trideset požara, što je drastična razlika u odnosu na ovu godinu. Tijekom proteklih tjedan dana bilježimo duplo više intervencija nego tijekom cijele prošle godine”, rekao je u izjavi za Fenu Dragan Radoš iz DVD „Vitez”.

„Mi imamo kao šumsko privredno društvo svoju vatrogasnu jedinicu. Prvo smno odlučili njih obavijestiti i pozvati ih da izađu na lice mjesta. U slučaju da su oni spriječeni mi tek onda zovemo DVD „Vitez” i DVD „Stari Vitez” da interveniraju. Sve dok nam upravitelj ne naredi drukčije mi smo nemoćni”, izjavio je Taib Tuco iz Šumskog gospodarskog društva – Šume Središnje Bosne.

{youtube}9MTKo2sKbLg{/youtube}

{gallery}crna_kronika/pozar_hum{/gallery}