FOTO i VIDEO: Generalni štrajk djelatnika PS Vitezit nastavljen, održan novi prosvjed

IMG 9334

Kako su i najavljivali proteklog vikenda, radnici Poslovnog sustava “Vitezit”, njih više od stotinu, nastavili su generalni štrajk i mirne prosvjede ispred zgrade Općine Vitez.

Radnici PS Vitezit nemaju još pisanu potvrdu ostavke Uprave društva, što je, kako kažu, jedan od ključnih preduvjeta za okončanje štrajka. Generalni štrajk i mirni prosvjedi uposlenih u PS Vitezit nastavljaju se do ispunjenja postavljenih zahtjeva, među kojima je smjena Uprave poduzeća.

“Nije nam jasno zašto se Uprava napokon ne skloni. Ja kada bih vidio da radnici nisu uz mene davno bih se sklonio, ne iz firme, nego iz države.”, rekao je za Fenu Ivica Rajić Mišković, jedan od djelatnika PS “Vitezit koji su se danas okupili na mirnom prosvjedu.

Radnicima posebno smeta činjenica da im se predsjednik Nadzornog odbora, Muhamed Rebihić, tijekom proteklih 5 dana za vrijeme prosvjeda nijednom nije obratio, a kako navode očekuju da se u rješavanje višegodišnje problematike napokon uključi i većinski vlasnik firme, Vlada FBiH.

“Mi i dalje stojimo pri našim zahtjevima, a to je prije svih smjena aktualne Uprave društva i imenovanje nove. Mi smo zahtjeve poslali pismenim putem, a koliko nam je poznato načelnik općine i Općinsko vijeće poslalo dopis Vladi Federacije i nadležnom ministarstvu u smislu pomoći u rješavanju ovih problema. Zahtijevamo i od predsjednika Nadzornog odbora, gospodina Rebihića, da se obrati radnicima, što nije učinio ni na prethodnim prosvjedima, ignorirajući nas u potpunosti”, rekao je za Fenu Miodrag Jovanović”, radnik PS “Vitezit”.

Općinski načelnik i predsjednik OV Vitez uputili su hitnu urgenciju premijeru FBiH, Nerminu Nikšiću, kao i Erdalu Trhulju federalnom ministru energije, rudarstva i industrije u kojemu od njih traže da poduzmu potrebne aktivnosti na uspostavljanju funkcionalne uprave društva i Nadzornog odbora, jer, kako se navodi u dopisu, postoji mogućnost da problemi eskaliraju u još složenije. U dopisu se ukazuje na to kako je rukovodstvo Općine Vitez održalo sastanak sa štrajkačkim odborom, gdje je naglašena mogućnost napuštanja djelatnika osiguranja PS “Vitezit”, što bi moglo imati nesagledive posljedice.

“Došli smo do saznanja da se u pretovarnom dijelu nalaze materije koje su opasne za okolinu, a poznata vam je problematika devastiranja i otuđivanja imovine, pa mi još više kao lokalna zajednica strahujemo što bi se moglo dogoditi ukoliko firma ne bude osigurana. Apeliramo još jednom da najozbiljnije shvatite aktualni problem i da se maksimalno uključite u rješavanje istog, a mi iz lokalne zajednice smo spremni dati doprinos u skladu s nadležnostima i kapacitetima”, zaključuje se u dopisu rukovodstva Općine Vitez premijeru FBiH i federalnom ministru energije, rudarstva i industrije.

{youtube}-L3QuwPnYgQ|570|400{/youtube}

IMG 9322IMG 9325IMG 9327IMG 9328IMG 9330IMG 9332IMG 9333IMG 9334IMG 9336IMG 9337IMG 9341