FOTO i VIDEO: Događaj za pamćenje – 4. Dan kazandžija i izvornog bećarca u Krčevinama

Krčevine, kod Viteza, ponovno su bile domaćin i organizator, sada već tradicionalne manifestacija Dan kazandžija i izvornog bećarca. Ova vrijedna manifestacija okupila je više od tisuću posjetitelja i preko 20 izlagača, koji su na taj način prezentirali kulturnu baštinu naših krajeva. Uz Vitežane na manifestaciji su sudjelovali i gosti iz Travnika, Novog Travnika, Jajca i Zenice.

I ove godine vrijedne žene iz Krčevina, zajedno s članicama Udruge „Hrvatska žena“ i Udruge građana „Svjetlo“ odlučile su podržati ovu manifestaciju pa su pripremile tradicionalna jela, koje su nekad pravile naše bake i mame.

Uz bogat kulturno-zabavni program koji su svojim nastupima uveličali pjevačka skupina Krčevljani, Perica Strukar, Dejan Čeko, Udruga „Hrvatska žena“, pjevačka skupina iz Mošunja, pjevačka skupina “Lampaši”, Pero Gudelj, Goci bend i Vinko Brnada, vrlo je zanimljivo bilo i u natjecanjima koje su organizatori priredili.

Pjevačka skupina Krčevljani ovogodišnju manifestaciju iskoristila je za predstavljanje svog prvog cd izdanja, na kojem se nalaze izvorni bećarci viteškog kraja, a nedavno im se priključio i poznati glazbenik iz Krčevina Perica Strukar, koji je otpjevao himnu kazanijade, koja je u nedjelju i promovirana.

U natjecanju kazandžija prvi kazan je protekao od ekipe Buba commerce, drugi je bio onaj ekipe Rijeka, a treći iz Zabilja.

Tijekom sve četiri puta na Danima kazandžija i izvornog bećarca u Krčevinama, uz vrijedne domaćine, nastupili su i skupine iz Počulice, Mošunja i Nadioka, a ove godine po prvi put u programu su sudjelovale ekipe iz Guče Goru, Putićeva i Večeriske.

Nagradu za najljepši kazan odnio je Goran Mišković, a nagrada vankonkurencije za kazan koji je prvi protekao otišla je ekipi iz Putičeva, za mali kazan od 10 litara.

Ocjenjivački sud najboljom rakijom šljivovicom proglasio je onu Ante Toljušića iz Viteza, drugo mjesto pripalo je Draženku Radmanu, a treće Vladi Plavčiću. Najbolja viljamovka je Mateja Drmića iz Večeriske, druga je grupe Jajce, a treća Tome Miškovića.

„Prezadovoljan sam kako je sve proteklo, kao i ostali članovi organizacijskog odbora. Odziv kazandžija, kao i posjetitelja bio je izniman, napravili smo još jedan iskorak naprijed i to je ono što nas čini sretnima, kao i činjenica da je sve proteklo u najboljem redu. Posebno nas veseli povratna informacija od sudionika i posjetitelja ovogodišnjeg dana kazandžija i izvornog bećarca, kako su vrlo zadovoljni organizacijom i kompletnim programom, što nam jako imponira, ali i stavlja obvezu da naredne godine organiziramo još kvalitetniju manifestaciju“, kazao je u ime organizacijskog odbora 4. Dana kazandžija i izvornog bećarca, Dejan Plavčić, predsjednik MZ Krčevine.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije bilo je poduzeće FIS iz Viteza.

Kako je sve počelo?

„Naš poznati kazandžija Goran Mišković došao je na ideju o ovom natjecanju i povjerio se svome ujaku Draganu Babiću – Čički. Dragan ga je uputio na Peru Žuljevića, majstora rakije, a pridružio se i Anto Jakić, a ostalo je povijest. Prva kazanijada je održana, a sudjelovala su četiri kazana i to: Krčevine, Mošunj, Nadioci i Počulica (Buba commerce). Druge godine broj se povećao, a prošle godine je bilo 16 kazana, što nam govori da je interes za ovu manifestaciju sve veći i veći. Gorane, Pero i Anto, hvala vam“, ispričali su kratku povijest ove manifestacije za portal vitez.info članovi Organizacijskog odbora.