FOTO: Hrvatski veleposlanik posjetio Novu Bilu

Veleposlanik Republike Hrvatske, Ivan Del Vechio u petak je posjetio Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj, dar Hrvatske Hrvatima srednje Bosne. Skupa s veleposlanikom bili su i njegovi bliski suradnici, ministar savjetnik u Veleposlanstvu, Anto Franjić i glavni savjetnik u Veleposlanstvu, Pero Bilušić.

O povijesti ove  bolnice, slijednice kultne Franjevačke bolnice smještene u ratu i u prvim poratnim godinama u novobiljanskoj župnoj crkvi sv. Duha, veleposlanika Hrvatske u BiH upoznali su zamjenici ravnatelja bolnice za medicinska i nemedicinska pitanja, dr. Mladen Čuturić i Goran Pejaković. Ukazali su na kontinuirane uspjehe i stalna poboljšanja zdravstvenih usluga ove bolnice, na probleme s kojim se u radu susreću, te s planovima koji bi trebali u skoroj budućnosti, kroz izgradnju i opremanje šeste lamele predviđene u projektu, osigurati daleko bolje uvjete za rad i za usluge pacijentima koji u ovu bolnicu dolaze iz svih 12 općina Srednjobosanske županije, iz drugih krajeva Federacije pa i iz Republike Srpske.

U naredne dvije-tri godine u izgradnju i opremu šeste lamele bit će uloženo više od 10 milijuna kuna, u čemu će, kazao je veleposlanik, dijelom participirati i Vlada Republike Hrvatske. Ovom prilikom predstavnici novobiljanske bolnice uputili su zahvalu Vladi, Hrvatskom Saboru i svim građanima Hrvatske na pomoći u materijalnim i medicinskim sredstvima, čemu treba zahvaliti što ova bolnica drži visoke zdravstvene standarde opremljenosti i liječenja pacijenata.

Veleposlanik Ivan Del Vechio obišao je  bolničke odjele., razgovarao s osobljem i pacijentima ove ugledne medicinske ustanove.“ Hrvatska će i dalje nastaviti pomagati Hrvate u BiH, kao što je to i do sada činila. Međutim, ta će se pomoć sve više usmjeravati na veće projekte od šireg općeg značaja, a ne na veliki broj malih projekata kako se to do sada činilo. Tu, nedvojbeno, spada i novobiljanska bolnica koja ima karakter „statusne“ i tako mora i ostati“, kazao je Veleposlanik Republike Hrvatske.

Nakon Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“, hrvatski je veleposlanik u pratnji svojih domaćina posjetio i župnu crkvu sv. Duha u Novoj Biloj u kojoj je u ratu i u poraću bila smještena Franjevačka bolnica. O Crkvi- bolnici, o njezinom značaju za Hrvate ovoga područja, upoznao ga je župni vikar fra Darko Udovčić.

Tijekom dana veleposlanik Ivan Del Vechio, dragovoljac Domovinskoga rata, brigadir HV-a, posjetio je spomen-obilježje palim braniteljima na koti Hrašće iznad Nove Bile, u narodu zvane Pješčara. Na tom za Hrvate, prije svega Travnika i Lašvanske doline, kultnom mjestu, o stradanju Hrvata Travnika, o progonu njih blizu 20 tisuća, o 427 ubijenih i nestalih branitelja i 127 ubijenih civila hrvatske nacionalnosti, govorio je i veleposlanika upoznao, general HVO-a, Travničanin, Ilija Nakić. Samo na toj koti, kazao je Nakić, na „vratima“ ulaska u Novu Bilu, a time i u cijelu Lašvansku dolinui, samo u jednom danu, 12. lipnja 1993. poginula su 23 branitelja, a do kraja rata njih 68. I krvlju prolivenom, ogromnim žrtvama, „vrata“ ka novoj Biloj za pripadnike Armije BiH, do kraja rata ostala su „zatvorena“.

U popodnevni satima veleposlanik Ivan Del Vechio posjetio je uspješnu novobiljansku tvrtku „Palavra“ d.o.o. koja proizvodi furnir, te razgovarao s dužnosnicima iz općine Travnik na svim razinama vlasti, koje su predvodili predsjedatelj Općinskog vijeća, Niko Grganović, te savjetnik predsjedatelja Vijeća Ministar, Vjekoslava Bevande, Nikola Lovrinović.