FOTO: Hrvatski veleposlanik posjetio Novu Bilu

Veleposlanik Republike Hrvatske, Ivan Del Vechio u petak je posjetio Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj, dar Hrvatske Hrvatima srednje Bosne. Skupa s veleposlanikom bili su i njegovi bliski suradnici, ministar savjetnik u Veleposlanstvu, Anto Franjić i glavni savjetnik u Veleposlanstvu, Pero Bilušić.

O povijesti ove  bolnice, slijednice kultne Franjevačke bolnice smještene u ratu i u prvim poratnim godinama u novobiljanskoj župnoj crkvi sv. Duha, veleposlanika Hrvatske u BiH upoznali su zamjenici ravnatelja bolnice za medicinska i nemedicinska pitanja, dr. Mladen Čuturić i Goran Pejaković. Ukazali su na kontinuirane uspjehe i stalna poboljšanja zdravstvenih usluga ove bolnice, na probleme s kojim se u radu susreću, te s planovima koji bi trebali u skoroj budućnosti, kroz izgradnju i opremanje šeste lamele predviđene u projektu, osigurati daleko bolje uvjete za rad i za usluge pacijentima koji u ovu bolnicu dolaze iz svih 12 općina Srednjobosanske županije, iz drugih krajeva Federacije pa i iz Republike Srpske.

U naredne dvije-tri godine u izgradnju i opremu šeste lamele bit će uloženo više od 10 milijuna kuna, u čemu će, kazao je veleposlanik, dijelom participirati i Vlada Republike Hrvatske. Ovom prilikom predstavnici novobiljanske bolnice uputili su zahvalu Vladi, Hrvatskom Saboru i svim građanima Hrvatske na pomoći u materijalnim i medicinskim sredstvima, čemu treba zahvaliti što ova bolnica drži visoke zdravstvene standarde opremljenosti i liječenja pacijenata.

Veleposlanik Ivan Del Vechio obišao je  bolničke odjele., razgovarao s osobljem i pacijentima ove ugledne medicinske ustanove.“ Hrvatska će i dalje nastaviti pomagati Hrvate u BiH, kao što je to i do sada činila. Međutim, ta će se pomoć sve više usmjeravati na veće projekte od šireg općeg značaja, a ne na veliki broj malih projekata kako se to do sada činilo. Tu, nedvojbeno, spada i novobiljanska bolnica koja ima karakter „statusne“ i tako mora i ostati“, kazao je Veleposlanik Republike Hrvatske.

Nakon Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“, hrvatski je veleposlanik u pratnji svojih domaćina posjetio i župnu crkvu sv. Duha u Novoj Biloj u kojoj je u ratu i u poraću bila smještena Franjevačka bolnica. O Crkvi- bolnici, o njezinom značaju za Hrvate ovoga područja, upoznao ga je župni vikar fra Darko Udovčić.

Tijekom dana veleposlanik Ivan Del Vechio, dragovoljac Domovinskoga rata, brigadir HV-a, posjetio je spomen-obilježje palim braniteljima na koti Hrašće iznad Nove Bile, u narodu zvane Pješčara. Na tom za Hrvate, prije svega Travnika i Lašvanske doline, kultnom mjestu, o stradanju Hrvata Travnika, o progonu njih blizu 20 tisuća, o 427 ubijenih i nestalih branitelja i 127 ubijenih civila hrvatske nacionalnosti, govorio je i veleposlanika upoznao, general HVO-a, Travničanin, Ilija Nakić. Samo na toj koti, kazao je Nakić, na „vratima“ ulaska u Novu Bilu, a time i u cijelu Lašvansku dolinui, samo u jednom danu, 12. lipnja 1993. poginula su 23 branitelja, a do kraja rata njih 68. I krvlju prolivenom, ogromnim žrtvama, „vrata“ ka novoj Biloj za pripadnike Armije BiH, do kraja rata ostala su „zatvorena“.

U popodnevni satima veleposlanik Ivan Del Vechio posjetio je uspješnu novobiljansku tvrtku „Palavra“ d.o.o. koja proizvodi furnir, te razgovarao s dužnosnicima iz općine Travnik na svim razinama vlasti, koje su predvodili predsjedatelj Općinskog vijeća, Niko Grganović, te savjetnik predsjedatelja Vijeća Ministar, Vjekoslava Bevande, Nikola Lovrinović.

Prethodni članakU mjestu Jardol ukradeno vozilo
Sljedeći članakČlanovi STK “CM” Vitez vjeruju u ostanak u Premijer ligi BiH