FOTO: Haašku presudu i Vitežani dočekali u slavlju

Ako je itko proteklih 15-ak godina upoznao svu ćud i prevrtljivost Haaškog suda, onda su to Hrvati središnje Bosne, koji se po broju izrečenih i poništenih haaških presuda i izručenih haaških pritvorenika daleko ispred Hrvatske i cijele BiH. Zbog toga se s nestrpljenjem i strahom u srednjobosanskim gradovima čekala konačna presuda Haaškog suda generalima Gotovini u Markaču.

Po kafićima, restoranima u Vitezu je s oduševljenjem dočekana oslobađajuća presuda dvojici hrvatskih generala. Za vrijeme čekanja presude ulice su bile puste, stali su i proizvodni procesi u viteškim tvrtkama, a onda je sve eksplodiralo sa suzama radosnicama, domoljubnim pjesmama, oduševljenjem.

I u Posušju se pjevalo i radovalo. Zazvonila su posuška zvona kada su generali Gotovina i Markač dotaknuli hrvatsku grudu. Bilo im je teško, nosili su križ, ali su pobijedili sve nevolja skupa sa svojim hrvatskim pukom. Svi u Posušju molili su za generale, plakali i pjevali. Trg hrvatskih branitelja bio je prepun radosnih uz pjesmu s Ivicom Bagom. Udruge i načelnik Branko Bago, fra Mario, Jerko Mandurić, Frama, studenti, Poskoci i svi drugi pjevali su od sreće za veliki dan 16. studenoga kada je svima bilo toplo u srcu.

Na Trgu branitelja u Posušju slavlje, u središnjoj Bosni i općini Vitez Hrvati i branitelji presudu Haaškog suda slavili od jutarnjih sati.

Foto: Filip Šarić

HB.org