FOTO: Gradsko kazalište mladih Vitez s predstavom Šmizle oduševilo i u Beogradu

Gradsko kazalište mladih Vitez proteklog je vikenda nastupilo u Beogradu, na Open Theatre Festu, u organizaciji Teatra “Levo”. Uz mlade kazalištarce iz Viteza, koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu, na festivalu nastupaju kazališne skupine iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Rumunjske, BiH, Italije, Švedske, Izraela..

Proteklog vikenda na Open Theatre Festu, u Beogradu, uz viteške Šmizle, nastupili su Ansamblul de dansuri moderne “D-Fantasy” iz Rumunjske i Srpsko državno pozorište u Temišvaru.

„Po prvi put smo se predstavili publici u Beogradu, koja je odlično reagirala na naše Šmizle. Već postoje kontakti i želja da Šmizle ponovno u ovoj godini prikažemo u Beogradu, što je za nas veliki kompliment. Sretni smo što smo imali priliku nastupiti na ovom iznimno kvalitetnom festivalu koji traje više od 6 mjeseci, te što se naše kazalište našlo među probranim grupama iz 15-ak zemalja, koje će se predstaviti publici u Beogradu. Hvala našim divnim domaćinima iz Teatra „Levo“ na odličnom prijamu i prekrasna tri dana koja smo proveli u Beogradu“, kazao je Ivan Sajević, voditelj GKM Vitez.

U okviru festivala Open Theatre Fest održavaju se i kazališne radionice „Dramatizacija neverbalnog izražavanja na sceni“, na kojima su sudjelovali i mladi glumci iz Gradskog kazališta mladih Vitez. Radionice je vodio svjetski poznati izvođač, koreograf, redatelj, Miloš Sofrenović. Miloš Sofrenović diplomirao je na londonskom Laban Dance Centeru. Dodatno se usavršavao na stipendijama organizacija kao što su: DanceWeb program (Austrija), Dance Omi Residency program (SAD), DanzInc Residency Program (Singapur). Plesao je za Odyssey Dance Theatre (Singapur), Tanz Theatre Wien (Austrija), Coartris (Njemačka), Pina Bausch Tanztheater Wuppertal (Njemačka) i Netherlands Dance Theatre II, ali i koreografirao za Johna Galliana i Dior. Njegove koreografije izvođene su u londonskom Cochrane Theatreu, u Bonnie Bird Theatreu, na Solistice Festivalu i Edinburgh Fringe Festivalu. Povezivanje književnosti i pokreta njegova je trajna umjetnička opsesija. Osim plesnom umjetnošću, bavi se i filmom, dramom, kreativnim pisanjem te fotografijom.

„Ovo je za nas bilo novo iskustvo, rad s vrhunskim koreografom kakav je Miloš Sofrenović. Sasvim sigurno ponajbolje radionice na kojima smo sudjelovali i nadam se da ćemo ponovno imati priliku raditi s Milošem. Radionice koje smo imali puno će nam značiti i pomoći u našem budućem radu“, kazala je po povratku iz Beograda Ivona Matošević, članica GKM Vitez.

Predstava “Šmizle” Gradskog kazališta mladih Vitez nedavno je oduševila publiku u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, a proteklog vikenda publika u glavnom gradu Srbije, Beogradu, burnim je pljeskom nagradila i pozdravila nastup kazalištaraca iz Viteza. Šmizle već ovoga vikenda putuju za Retkovce u Hrvatskoj, a do konce mjeseca predstavit će se i u Hercegovcu (RH) na tradicionalnim, 22. Danima hrvatskog pučkog teatra.