FOTO: Gradsko kazalište mladih Vitez nastupilo na 22. Danima hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

Gradsko kazalište mladih Vitez proteklog je vikenda nastupilo na 22. Danima hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu (RH). Ova tradicionalna manifestacija Hrvata domovinske i iseljene Hrvatske svake godine okupi ponajbolje kazališne skupine iz nekoliko zemalja, a ovoga puta dvodnevni revijalni festival kazališnog amaterizma ugostio je kazalištarce iz četiri zemlje, Hrvatske, BiH, Srbije/Vojvodine i Makedonije, koji su se publici u Hercegovcu predstavili s pet predstava.

Kazalištarci iz Viteza izveli su svoju višenagrađivanu predstavu Šmizle, koje su po tko zna koji put nastupile pred prepunom dvoranom, oduševivši publiku, koja ih je nagradila dugotrajnim pljeskom.
„Jako smo sretni zbog nastupa u Hercegovcu, posebno što smo imali priliku predstaviti se divnoj publici, a i proširiti i produbiti poznanstva sa nekoliko iznimnih kazališnih skupina iz Hrvatske, Srbije, Makedonije. Hvala krasnim domaćinima u Hercegovcu, koji su učinili zbilja sve da se osjećamo fantastično. Neke od predstava koje smo pogledali u Hercegovcu, publika će imati priliku pogledati i u kazališnoj dvorani Vitez, tijekom ove godine“, kazao je nakon povratka u Vitez Ivan Sajević, voditelj GKM Vitez.

Inače, Hrvatska čitaonica Hercegovac (https://hr-hr.facebook.com/Hrvatska-%C4%8Ditaonica-Hercego…/) tradicionalno je domaćin i organizator Dana hrvatskoga pučkog teatra. Ovaj festival je svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i Hrvatske, a cilj manifestacije je očuvanje hrvatske riječi i kulturne baštine, te jačanje osjećaja pripadnosti domovini. Festivalu je godinama pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija dajući time potporu kazališnom amaterizmu i spajanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Za malo moslavačko mjesto spomenuti festival ima ogromnu važnost. Tamošnja udruga je osnovana davne 1921. godine i svih tih godina središte su kulturnih događanja općine Hercegovac i šireg zavičaja. Tako je Hercegovac poznat po kazališnom amaterizmu i dobrom domaćinstvu u mnogim susjednim zemljama, a najbolji dokaz tome je stalni interes za održavanje Dana hrvatskog pučkog teatra.

Hrvatska čitaonica trudila se 22 godine očuvati tradiciju održavanja te posebne manifestacije. To naravno ne bi bilo moguće bez vjernih pokrovitelja, sponzora, utemeljitelja, odbora, škole, drugih hercegovčanskih udruga, kazališnih skupina, gledateljstva i mnogih drugih.

Zrinka Cvjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac, ujedno i glavna organizatorica i koordinatorica Festivala, podijelila je prigodne poklone i priznanja gostima.

Pokrovitelji Dana hrvatskoga pučkog teatra uvijek su bili Ministarstvo kulture RH, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac. Suorganizator je Hrvatska matica iseljenika.