FOTO: Gospodarstvenici i predstavnici Grada Bjelovara posjetili Vitez

Velika gospodarska kriza pogodila je i viteško gospodarstvo no, i u takvim nepovoljnim recesijskim vremenima pokazalo je vitalnost i čvrstinu temelja na kojima je izgrađeno. A kada se govori o viteškom gospodarstvu onda se, prije svega, misli na Poslovni centar PC-96, koji neposredno i dijelom neposredno zapošljava čak 5.200 djelatnika, s prošlogodišnjim ukupnim prihodom od blizu milijardu KM Sve to ovaj Poslovni centar čini največom, i najuspješnijom ovakvom, ili pak sličnom, poslovnom zonom u BiH.

A već odavno, i u ovim recesijskim vremenima, Bosna i Hercegovina je viteškom gospodarstvu „pretijesna”, pa se izlazi traže i izvan granica, u susjednim zemljama, u zemljama EU-a i u prekooceanskim zemljama, a prije svega u Republici Hrvatskoj. I veze i bogata suradnja s mnogim tvrtkama iz susjedne nam prijateljske Hrvatske su uspostavljene, no dobrih partnera i dobre poslovne suradnje nikada dosta, pa se stalno radi na uspostavljanju novih poslovnih, ali i prijateljskih veza viteških i hrvatskih tvrtki i općina i gradova iz BiH i iz Republike Hrvatske.

S tim ciljem, uz koordinaciju Đurđe Adlešić, bivše ministrice u Vladi i zastupnice u Saboru Republike Hrvatske, i Franje Rajkovića, istaknutog viteškog gospodarstvenika, u Vitezu je u srijedu doputovala delegacija Bjelovara – članovi općinskih struktura izvršne vlasti koje su predvodile Jasna Višnjić i Lidija Novosel, zamjenice općinskog načelnika, te desetak istaknutih gospodarstvenika ovoga grada.

Primio ih je općinski načelnik Viteza, Advan Akeljić sa suradnicima, a u Franšiznom centru u Vitezu s gostima iz Bjelovara razgovarali su viteški gospodarstvenici koje je predvodio predsjednik Udruge, Alojz Mlakić.

Iako neke viteške i bjelovarske tvrtke već odavno surađuju, može se reći da je ovaj susret bio, bar tako se nadaju i očekuju obje strane, početak daleko bolje, plodonosnije i raznolikije suradnje u svim oblastima života i rada. „Sva svoja iskustva koja imamo, sve dokumente, planove i programe, bit će vama na raspolaganju. Tu nikakvih prepreka neće biti a i naša pomoć u tomu neće izostati”, kazala je ovom prilikom Jasna Višnjić, zamjenica bjelovarskog načelnika za gospodarstvo.

Značaj ovom skupu dao je i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio, iskazavši spremnost, prije svega viteškim gospodarstvenicima, biti na usluzi i pomoći im u suradnji s tvrtkama i institucijama iz Republike Hrvatske.

Tijekom dana, po vlastitom izboru, gospodarstvenici iz Bjelovara posjetili su neke viteške gospodarske subjekte i razmijenili interese, iskustva, mogućnosti buduće suradnje.

Gosti iz Bjelovara sa svojim domaćinima tijekom dana posjetili su najveće hrvatsko stratište u BiH, Križanćevo Selo, položili cvijeće, upalili svijeće i poklonili se žrtvama velikog zločina pripadnika Armije BiH. Posjetili su i Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić”, gdje ih je primio ravnatelj, primarius dr. Velimir Valjan, te franjevački samostan u Gučoj Gori.

bjelovar1bjelovar2bjelovar3bjelovar4bjelovar5bjelovar6bjelovar7IMG 3987IMG 3988IMG 3989IMG 3990IMG 3991IMG 3992IMG 3993IMG 3997IMG 3999IMG 4001IMG 4002IMG 4004IMG 4006IMG 4008IMG 4010IMG 4011IMG 4013IMG 4014IMG 4017IMG 4021IMG 4022IMG 4024IMG 4025IMG 4027IMG 4028

Zvonimir Čilić

Prethodni članakBogat kazališni vikend: U petak na 5. Danima kazališta DIS teatar iz Banja Luke
Sljedeći članakNova Bila: Glazbeno-scensko-poetski kolaž “Kako, bolan, nema Bosne?”