FOTO: Gospodarstvenici i predstavnici Grada Bjelovara posjetili Vitez

Velika gospodarska kriza pogodila je i viteško gospodarstvo no, i u takvim nepovoljnim recesijskim vremenima pokazalo je vitalnost i čvrstinu temelja na kojima je izgrađeno. A kada se govori o viteškom gospodarstvu onda se, prije svega, misli na Poslovni centar PC-96, koji neposredno i dijelom neposredno zapošljava čak 5.200 djelatnika, s prošlogodišnjim ukupnim prihodom od blizu milijardu KM Sve to ovaj Poslovni centar čini največom, i najuspješnijom ovakvom, ili pak sličnom, poslovnom zonom u BiH.

A već odavno, i u ovim recesijskim vremenima, Bosna i Hercegovina je viteškom gospodarstvu „pretijesna”, pa se izlazi traže i izvan granica, u susjednim zemljama, u zemljama EU-a i u prekooceanskim zemljama, a prije svega u Republici Hrvatskoj. I veze i bogata suradnja s mnogim tvrtkama iz susjedne nam prijateljske Hrvatske su uspostavljene, no dobrih partnera i dobre poslovne suradnje nikada dosta, pa se stalno radi na uspostavljanju novih poslovnih, ali i prijateljskih veza viteških i hrvatskih tvrtki i općina i gradova iz BiH i iz Republike Hrvatske.

S tim ciljem, uz koordinaciju Đurđe Adlešić, bivše ministrice u Vladi i zastupnice u Saboru Republike Hrvatske, i Franje Rajkovića, istaknutog viteškog gospodarstvenika, u Vitezu je u srijedu doputovala delegacija Bjelovara – članovi općinskih struktura izvršne vlasti koje su predvodile Jasna Višnjić i Lidija Novosel, zamjenice općinskog načelnika, te desetak istaknutih gospodarstvenika ovoga grada.

Primio ih je općinski načelnik Viteza, Advan Akeljić sa suradnicima, a u Franšiznom centru u Vitezu s gostima iz Bjelovara razgovarali su viteški gospodarstvenici koje je predvodio predsjednik Udruge, Alojz Mlakić.

Iako neke viteške i bjelovarske tvrtke već odavno surađuju, može se reći da je ovaj susret bio, bar tako se nadaju i očekuju obje strane, početak daleko bolje, plodonosnije i raznolikije suradnje u svim oblastima života i rada. „Sva svoja iskustva koja imamo, sve dokumente, planove i programe, bit će vama na raspolaganju. Tu nikakvih prepreka neće biti a i naša pomoć u tomu neće izostati”, kazala je ovom prilikom Jasna Višnjić, zamjenica bjelovarskog načelnika za gospodarstvo.

Značaj ovom skupu dao je i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio, iskazavši spremnost, prije svega viteškim gospodarstvenicima, biti na usluzi i pomoći im u suradnji s tvrtkama i institucijama iz Republike Hrvatske.

Tijekom dana, po vlastitom izboru, gospodarstvenici iz Bjelovara posjetili su neke viteške gospodarske subjekte i razmijenili interese, iskustva, mogućnosti buduće suradnje.

Gosti iz Bjelovara sa svojim domaćinima tijekom dana posjetili su najveće hrvatsko stratište u BiH, Križanćevo Selo, položili cvijeće, upalili svijeće i poklonili se žrtvama velikog zločina pripadnika Armije BiH. Posjetili su i Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić”, gdje ih je primio ravnatelj, primarius dr. Velimir Valjan, te franjevački samostan u Gučoj Gori.

bjelovar1bjelovar2bjelovar3bjelovar4bjelovar5bjelovar6bjelovar7IMG 3987IMG 3988IMG 3989IMG 3990IMG 3991IMG 3992IMG 3993IMG 3997IMG 3999IMG 4001IMG 4002IMG 4004IMG 4006IMG 4008IMG 4010IMG 4011IMG 4013IMG 4014IMG 4017IMG 4021IMG 4022IMG 4024IMG 4025IMG 4027IMG 4028

Zvonimir Čilić