FOTO: GKM Vitez osvojilo novu nagradu i potpisalo međunarodni sporazum o suradnji s Gradskim kazalištem Beli Manastir (RH)

Gradsko kazalište mladih Vitez u Belom ManastiruGradsko kazalište mladih Vitez proteklog je vikenda nastupilo na iznimno jakom, međunarodnom  kazališnom festivalu u Belom Manastiru. Osim organizatora Gradskog kazališta iz Belog Manastira, predstavile su se glumačke skupine iz Slavonskog Broda, Retkovaca, Kule, Bjelovara, Županje, Viteza i Tuzle. Članovi GKM Vitez imaju razloga za zadovoljstvo, jer je njihova članica, Mirna Mišković, osvojila nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu, za lik Sancho Panse, u predstavi „Don Quijote“. Nagrada je vrijednija tim više što je Mirna odglumila muški lik u predstavi, a potvrdila je i nedavno osvojenu nagradu na međunarodnom festivalu u Laktašima. Najboljom predstavom na ovom festivalu proglašena je „Čarlijeva tetka“, u izvedbi kazališta Mika Živković iz Retkovca.

Gradsko kazalište mladih Vitez i Gradsko kazalište Beli Manastir proteklog su vikenda potpisali sporazum, odnosno povelju o trajnoj međunarodnoj kulturnoj i prijateljskoj suradnji s ciljem napretka i razvitka kulture. Uz nazočnost gradonačelnika Belog Manastira Ivana Doboša i njegovog zamjenika Predraga Stojanovića, međunarodni sporazum, odnosno povelju potpisali su predsjednici GKM Vitez i GK Beli Manastir Ivan Sajević i Daniela Taslidžić Herman.

„Činom potpisivanja ovoga sporazuma uspostavlja se trajna međunarodna i kulturna suradnja naša dva kazališta, s ciljem razvijanja i unapređenja međusobnih odnosa dviju zemalja, a poglavito na tragu čuvanja kazališne tradicije i baštine. Vjerujemo kako će ovaj sporazum doprinijeti i razvitku suradnje mjesne i loklane samouprave Viteza i Belog Manastira. Obzirom da općina Vitez nema nijedan prijateljski niti grad partner, tko zna, možda iskoriste naš recept i uspostavljene odnose te otvori mogućnost apliciranja na pretpristupne fondove EU-a. Također, želim pohvaliti još jednu odličnu izvedbu naših članova, koja je rezultirala još jednom nagradom naše Mirne Mišković“, izjavio je za Fenu Ivan Sajević voditelj Gradskog kazališta mladih Vitez.

{gallery}kultura/beli_manastir11{/gallery}