FOTO: FM Dejan Marjanović prvak BiH u šahu do 18 godina

U organizaciji Šahovske unije Bosne i Hercegovine, tehničkoj organizaciji Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, domaćina ŠK „Inzio Tušanj“ Tuzla i motela „Rudar“ iz Tuzle, od 8. do 11. svibnja ove godine u prostorijama motela “Rudar” u Tuzli održano je 15. pojedinačno kadetsko i juniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u šahu.

Nastupilo je 107 natjecatelja iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, koji su se u obje konkurencije natjecali u sedam starosnih kategorija.

U ime tehničkog organizatora dobrodošlicu su prvog dana poželjeli Mustafa Redžepović i Boris Budimir, kao i direktor šampionata Šemsudin Čengić.

Takmičenje je otvorio Adnan Avdić, direktor “Rudara” d.o.o. Tuzla.

Za Šahovski klub „Vitez” nastupio je FM Dejan Marjanović (M-18) i osvojio prvo mjesto u grupi do 18 godina. Ovo je Dejanu 5 kadetska titula Bosne i Hercegovine.

Ovim rezultatom Dejan Marjanović izborio je plasman i mogućnost izbora odlaska na Svjetsko ili Europsko kadetsko prvenstvo. Europsko prvenstvo se igra u Batumi (Georgia), a Svjetsko prvenstvo Durban (South Africa).

Dejanu je ovo inače deveti put zaredom odlazak na Svjetsko, odnosno Europsko prvenstvo.

Pobjednicima su uručeni pehari, dok su tri prvoplasirana takmičara dobila medalje i diplome. Nagrade su podijelili Vlado Stojanović, član Izvršnog odbora Šahovskog saveza Republike Srpske, Adnan Avdić i Željko Bogut, potpredsjednik Šahovske unije Bosne i Hercegovine, koji je ujedno i zatvorio šampionat.