FOTO: EGEA Mostar organizirala Cultural Tourism Week

20140318 122221
20140318 122221Prošli tjedan članovi EGEA-e Mostar organizirali su Cultural Tourism Week u sklopu kojega su ugostili 17 studenata iz Ljubljane, Zagreba, Banja Luke, Beograda, Novog Sada i Skoplja. Tom prilikom studenti geografije, turizma i zaštite okoliša imali su priliku predstaviti i zajedno s gostima obići turističke destinacije Hercegovine.

Prvi dan  boravka obuhvaćao je obilazak vinarije u Čitluku gdje je doktor enologije Tihomir Prusina održao edukativno predavanje o vinariji Čitluk, proizvodnji Žilavke i Blatine te proizvodnji Kamenog vina što je uključivalo i obilazak kamenog vinograda na lokaciji Blizanci. Potom je uslijedio obilazak muzeja u franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu uz stručno vodstvo fra. Milana Jukića, gdje su vidjeli izložene predmete prikupljene na širem prostoru Hercegovine od paleolitika do danas. Tu su obišli i galeriju Majka sa zbirkom koja broji preko 300 umjetnina. Između ostaloga toga dana posjetili su i vodopad Kravice pokraj Ljubuškog, svetište Kraljice Mira u Međugorju te vrelo Lištice u Širokom Brijegu.
 
Drugi dan sudionici su nastavili svoj obilazak starog grada Počitelja te grada Čapljine, a nakon toga uslijedio je put prema Trebinju i Istočnoj Hercegovini gdje su posjetili nekropolu stećaka u Stocu gdje ih je dočekao magistar arheologije i povijesti te ravnatelj Javne ustanove Radimlja Ante Vujnović.
Nakon provedenog dana u Trebinju u večernjim satima priređena je i “Kulturno veče” gdje su se na nekoliko štandova mogli pronaći i autohtoni proizvodi prostora sa kojih sami sudionici dolaze. 
Treći dan je prošao u znaku obilaska grada Mostara sa svim svojim znamenitostima, a u popodnevnim satima je održano predavnje Vitežanina Marka Grabovca člana EGEA Mostar i Avanturističkog kluba Osmica iz Opuzena u prostorijama FPMOZ-a na temu “Opasnosti i upravljanje rizicima na turističkim destinacijama” gdje su sami sudionici bili upoznati sa poteškoćama i rizicima u kojim se turisti nalaze prilikom posjeta različitih turističkih destinacija. Naglasit ćemo da je na ovom događajaju sudjelovao i Vitežanin Davor Medvidović kao jedan od članova organizacijskog odbora samog događaja.
 
“Gosti su bili jako zadvoljni prezentiranim i učinjenim od strane članova EGEA Mostar i iskazali su divljenje prirodnim ljepotama Hercegovine i najavili su skori ponovni dolazak u Mostar, te su poručili da će i sami promicati ljepote i vrijedosti ovih krajeva”, kazala je podpredsjednica EGEA Mostar Ružica Raguž.
 
Predsjednik EGEA Mostar Boris Jerković izrazio je zahvalnost svim sponzorima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj događaj održi, posebno Turističkoj zajednici HNŽ, zatim Ožujskom pivu, Domu zdravlja Stolac, Studentskom zboru te naravno Studentskom Centru Sveučilišta u Mostaru bez čije podrške bi realizacija ovoga projekta bila otežana. Također se zahvalio i osobama koje su odvojile svoje slobodno vrijeme i volju te  održali prezentacije u određenim gradovima i tako upotpunili doživljaj cijelog prostora.
2014-03-20-026420140318 14523420140318 17460620140319 12095420140320 14125420140320 144250