FOTO: Duhovna obnova za sestre Služavke Malog Isusa u Vitezu

U samostanu Sv. Josip u Vitezu, 9. listopada, održana je duhovna obnova za sestre Služavke Malog Isusa iz zajednica u Vitezu i Sarajevu, na koju se okupilo 15 sestara.

Duhovna obnova započela je molitvom Trećeg časa, a zatim je s. Marina Perić, članica Vijeća za duhovnu baštinu oca Utemeljitelja, duhovnost i trajnu formaciju SMI izložila predavanje na temu: Posvećenje Služavke Malog Isusa po svetim zavjetima.

Ova se tema nadovezala na prošlogodišnju koju je izlagala s. Manda PršljaDijete Isus Riječ Tijelom postala – Oblikovanje Služavke Malog Isusa kroz Riječ Božju.

S. Marina je prije svega podsjetila da Služavka Malog Isusa treba: “učiti od Marije” kako Isusa slušati, prihvaćati i voljeti, služiti; “biti s Marijom” kako bi poprimila blagost, mirnoću, poniznost i skromnost i “moliti s Marijom”.

Zatim je izložila sadržajno obrađenu temu Posvećenje SMI po svetim zavjetima, koja duboko prožima svakodnevicu te je izazov za promišljanje o daru poziva i poslanja koji je uvijek osoban, nov i dinamičan.

Trostruko usmjerenje posvećenoga života

S. Marina također je govorila o Bogu kojem pripada prvo mjesto u životu redovnice, zatim o redovničkoj zajednici koja je prije svega ljudska zajednica. Podsjetila je nazočne koji je smisao posvećenog života, spomenuvši kako prof. Ivančić redovnicama predlaže program redovničkog života, da Isus Krist bude njima sve.

Na tom je tragu nastavila izlagati o posvećenom životu kao trostrukom usmjerenju: prema Ocu, prema Sinu, i prema Duhu Svetomu, kao i zavjetovanju evanđeoskih savjeta kojima se usavršuje krsno posvećenje Bogu. Govoreći o zavjetima osvrnula se na čistoću kao slobodno srce, siromaštvo kao laku prtljagu i poslušnost kao volju i spremnost na opće dobro. Zaključujući svoje predavanje s. Marina je nazočne pozvala da u Isusovoj školi stalno napreduju, i od Isusa svaki dan uče, a posebno da budu zahvalne Gospodinu na daru poziva i poslanja, na daru posvećenja po zavjetima.

Potaknula je zatim sestre da se podijele u tri grupe, kako bi zajedno preispitale svoje posvećenje Bogu po zavjetima kroz tri zanimljive priče i pitanja.

Sluga Božji Stadler – uzor skromnosti

Nakon radionica sestre su pošle u samostansku kapelicu u kojoj je bilo izloženo Presveto, a tijekom klanjanja bila je mogućnost svete ispovijedi. Slijedilo je zatim misno slavlje koje je u samostanskoj kapelici predvodio don Jakov Kajinić, duhovnik u Travničkom sjemeništu Petar Barbarić. U prigodnoj propovijedi osvrnuo se na Blaženu Djevicu Mariju i četvrto radosno otajstvo krunice. Naglasio je posebno Marijinu poniznost, veličinu njene poniznosti, veće nego što je Bogorodica, poniznost koja je temelj svih kreposti.

Govoreći i o zavjetima vlč. Kajinić naglasak je stavio na skromnost. Za uzor skromnosti uzeo je prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, utemeljitelja SMI, “koji je malo trebao, a velike stvari činio”.

Nakon euharistije uslijedila je okrjepa u sestarskoj blagovaonici, a redovnice su s radom nastavile poslije podne.

Sestre su iznijele razmišljanja iz rada u grupama.

Zanimljivo je kako su na tri različite priče podjednako našle zajednička razmišljanja o želji da ono dobro u svakome pobijedi, a zavlada mir, zajedništvo, praštanje i ljubav. Budući da je duhovna obnova održana u mjesecu listopadu, na kraju su u samostanskoj kapelici zajednički izmolile krunicu i time zahvalili Bogu i Blaženoj Djevici Mariji za sve milosti koje su primile.

s. Danica B. i s. Manda P./ KT

Prethodni članakZatvaraju se farme u BiH, ljudi sve rasprodaju i odlaze vani
Sljedeći članakNastavljeno suđenje za ratni zločin Armije BiH u Križančevom Selu: “Izbjegla sam smrt za milimetar”