FOTO: Dragan Čović otvorio 9. seniorsko prvenstvo ŠS Herceg-Bosne

Danas je u kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH, u Vitezu, svečano otvoreno 9. seniorsko prvenstvo Šahovskog saveza Herceg-Bosne. Na turniru nastupa ukupno 82 igrača iz 15 klubova Šahovskog saveza Herceg-Bosna, a za dijeljenje pravde zaduženi su Nikola Lukač Boris Budimir, Ivan Grgić, Ilija Baketarić i Miro Marjanović. Pravo prijave na turnir imali su svi igrači registrirani u Šahovskom savezu Herceg-Bosne za 2011. godinu, s tim da nisu igrali pojedinačna prvenstva ŠS FBiH ili ŠS RS za 2011. godinu.

Igrač s najvišim rejtingom na ovogodišnjem prvenstvu je velemajstor Ante Brkić (RH) s 2606 rejting bodova, a dodajmo kako će se turniru između ostalih nastupiti 3 Velemajstora, 4 Intermajstora i 2 Fide majstora.

„Sretan sam što smo ovogodišnje prvenstvo organizirali na visokom nivou, a ovim putem se zahvaljujem svima koji pomažu rad našeg saveza, kao i onima koji su pomogli organizaciju ovogodišnjeg prvenstva, a prije svih Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, na čelu s dr. Draganom Čovićem“, izjavio je za Fenu Željko Bogut predsjednik Šahovskog saveza Herceg Bosne.

Turnir se igra po švicarskom sustavu, FIDE varijanta u 9 kola, uz tempo igre od 30 minuta po igraču, uz primjenu pravila FIDE. Nagradni fond je 4 450,00 KM, a pokrovitelj turnira je HDZ BIH.

„Prije svega čestitke rukovodstvu Šahovskog saveza Herceg-Bosne na odličnoj organizaciji ovoga prvenstva. Naša potpora neće izostati ni tijekom narednih godina, kao ni, nadam se, državnih institucija BiH. Bosna i Hercegovina je jedna velika šahovska ploča i svima bi nam trebalo mudrosti koju pokazju naše drage šahistkinje i šahisti kako bi izveli BiH na europski put i napravili je po mjeri svakog čovjeka, svih naroda te stvorili preduvjete da u budućnosti ovo i slična natjecanje ne dolaze pod znak pitanja“, izjavio je predsjednik HDZ BIH, dr. Dragan Čović, koji je ujedno i svečano otvorio turnir.

Otvorenju 9. seniorskog prvenstva Šahovskog saveza Herceg-Bosne nazočila je visoko izaslanstvo HDZ BIH, predvođeno dr. Draganom Čovićem, Marinom Pendeš, Lidijom Bradarom, Marinkom Čavarom, Katicom Čerkez i Josipom Kvasinom.

{gallery}sport/turnir_sah_2011{/gallery}