FOTO: Deveti prosvjed žednih Vitežana okupio više od 200 osoba

Redukcije i višesatna potpuna isključenja dotoka pitke vode u Vitezu i dalje traju pa već dva mjeseca traju i prosvjedi žednih građana Viteza. No, čini se, žedni su samo građani hrvatske nacionalnosti, jer nestašica pitke vode građanima bošnjačke nacionalnosti ne smeta i na prosvjedima se može vidjeti tek poneki, kažu „zalutali” Bošnjak. A ta činjenica otvara i neka druga pitanja, daju im se i političke i nacionalne konotacije, što nikada nije i ne može biti dobro u ovakvim nacionalno mješovitim pa i po tom osnovu podijeljenih sredina.

Prosvjeda je održano već devet, a posljednji je održan u utorak u kasnim popodnevnim satima, umjesto u srijedu kako je to u proteklih osam slučajeva bilo. Razlog za ovu promjenu je traženje zaposlenih građana da se prosvjedi održavaju izvan radnog vremena, što su organizatori prihvatili i prosvjed organizirali u utorak u 16 i 30 sati ispred zgrade Općine gdje se utorkom radi do 17 sati. Ta promjena je urodila plodom i na prosvjedu se okupilo daleko više, oko 200, prosvjednika, a ni ovaj put nitko im se nije obratio iako su i pismeno pozvani da to učine, predsjednik Općinskog vijeća, Tomislav Bošnjak Matić i načelnik Advan Akeljić, „zbog ranije preuzetih obveza”.

Dva mjeseca prosvjeda potpuno ignoriranih od strane općinskih dužnosnika, organizatore Neformalne grupe građana „Tko šuti…”, „okrenuo” je u drugom smjeru, ka županijskim i federalnim strukturama vlasti, gdje su, obavijestili su okupljene, naišli na korektan odnos i razumijevanje. I prema riječima Nenada Rajića, klupko „terora” Zenice nad građanima Viteza koji nelegalno gospodare (i vodu isključuju) vodovodom Krušćica (u općini Vitez) – Vitez – Zenica, nerada u općinskim strukturama vlasti, opstrukcija moćnih pojedinaca…, u rješavanju ovoga problema, počelo se odmotavati. Ukazali su organizatori prosvjeda i na niz drugih prepreka, nečinjenja onih koji su morali nešto činiti i vući poteze, na neprihvatljive odluke nadležnog federalnog ministarstva i federalne Vlade, što je i razlog da su najavljeni zahtjevi za obnovu određenih postupaka, zahtjevi za preispitivanje valjanosti određenih odluka, pokretanje tužbi pred nadležnim tijelima…! U tomu su im dali i pismenu potporu udruženja ribolovaca, Hrvatsko planinarsko društvo i Udruga poslodavaca Viteza, što je prosvjednicima priopćio predsjednik, Alojz Mlakić. Nećemo stati, jer tko šuti ništa neće postići, a tko se bori, izborit će se”, poručili su organizatori prosvjeda i doživjeli buran pljesak i podršku.

prosvjed2prosvjed3prosvjed4prosvjed5prosvjed6prosvjed7prosvjed8

Zvonimir Čilić