FOTO: Devet osoba prijavljeno zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

pretres2Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužiteljstvu u Travniku Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv F.K. iz Novog Travnika, M.D. iz Novog Travnika, A.K. iz Travnika, Ž.P. iz Travnika, D.G. iz Bugojna, N.H. iz Bugojna, M.M. iz Vareša, T.K. iz Novog Travnika i S.Š. iz Travnika zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ”Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” (čl.238, st.2 KZFBiH).

Poduzimajući kriminalističko-taktičke mjere i radnje, te radnje dokazivanja, istražitelji Federalne uprave policije utvrdili su da su prijavljeni s umišljajem, svi zajedno kao organizirana grupa, zajedničkim, planskim i sporazumnim djelovanjem posljednjih mjeseci vršili neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droge heroin, a u cilju sticanja protupravne imovinske koristi na području Srednjobosanske županije, ali i Federacije BiH.

Organizator ove grupe je F.K., koji je heroin radi dalje prodaje kupovao, transportirao i prepakivao, te je obavljao poslove organiziranja stavljanja u promet droge na području FBiH, a posebno u: Travniku, Novom Travniku, Bugojnu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Jajcu, Livnu, Prozoru, kao i na planini Rostovo.

Na osnovu poduzetih radnji dokazivanja, utvrđeno je da je F.K. heroin prodavao kontinuirano većem broju osoba. Preciznije, istragom je utvrđeno da je od ove kriminalne grupe više od stotinu osoba redovno kupovalo heroin.

Prvoprijavljeni je članovima organizirane grupe davao pripremljenu drogu heroin, koju su ostali prijavljeni prodavali konzumentima, a nakon izvršene prodaje su mu donosili novac, uz određenu proviziju za obavljenu prodaju. Nadalje, istragom je utvrđeno da je prvoprijavljeni na mjesečnom nivou prodavao između 800 grama i 1 kilograma heroina, po uličnoj cijeni od 60 KM po jednom gramu. S tim u vezi, prosječna mjesečna zarada prvoprijavljenog je iznosila između 50 i 60 hiljada KM. Također, istragom je utvrđeno da je drugoprijavljeni samo u posljednja tri mjeseca više od 150 puta prodao heroin većem broju osoba.

Prijavljeni su predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Travnik na daljnje postupanje, priopćeno je iz Federalne uprave policije.

{gallery}crna_kronika/travnik_uhicenja{/gallery}