FOTO: Cvjetni petak u Vitezu

Već pune 103 godine na Cvjetni petak na brdu zvanom Kalvarija, gdje se slavi Gospa žalosna i moli Križni put, slavljena je blagdanska sveta misa koju je, uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Marka Kepića i gučogorskog gvardijana fra Drage Pranješa – Čarlija, i još trojice svećenika, predvodio je  don Ivan Brodražić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Ovo poznato svetište Gospi žalosnoj tradicionalno na Cvjetni petak okuplja veliki broj vjernika iz cijele Lašvanske doline, ali i iz udaljenijih mjesta. Tako je bilo i ovaj put i po lijepom, pravom proljetnom vremenu, na vrhu brda Kalvarija, iako to baš i nije tako jednostavno, uspeo se i svetoj misi nazočio veliki broj vjernika, po slobodnoj procjeni, njih blizu tri tisuće. Veliki broj njih prije svete mise u molitvenoj procesiji  je prošao brdovitom stazom, s velikim usponom,  stazom i postajama Križnoga puta koja vodi od podnožja do vrha brda, gdje je prije 103 godine, na temeljima rimske bazilike iz IV stoljeća, izgrađena crkvica i posvećena Gospi žalosnoj.

Na svetoj misi vjerni katolički puk, skupa sa svojim svećenicima, molio za snagu dostojanstvenog nošenja svog životnog križa, simbola vjere, patnje i ljubavi. Molili su se skrušeno Gospi žalosnoj za njezin zagovor kod Svevišnjeg za snagu kako bi na tom putu i istrajali.