FOTO: Cvjetni petak na brdu Kalvarija

Već preko 100 godina na Cvjetni petak na brdu zvanom Kalvarija, u župi Vitez, u naselju Mali Mošunj, gdje se slavi Gospa Žalosna i moli Križni put, i ove je godine slavljena sveta misa koju je, uz koncelebraciju vikara i župnika viteške župe sv. Jurja, fra Ivana Kasala i fra Marka Kepića, te gučogorskog gvardijana fra Drage Pranješa – Čarlija, predvodio ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu i mir u Splitu, fra Mijo Džolan.

Ovo poznato srednjobosansko svetište Gospe žalosne tradicionalno na Cvjetni petak okuplja veliki broj vjernika iz cijele Lašvanske doline, ali i iz udaljenijih mjesta. Tako je bilo i ovaj put i po lijepom ranoproljetnom vremenu, na vrhu brda Kalvarija, iako to baš i nije jednostavno, uspeo se, i svetoj misi nazočio veliki broj vjernika, po slobodnoj procjeni do dvije tisuće, iako je bio radni dan. Svi su oni prije svete mise u molitvenoj procesiji prošli brdovitom stazom, s velikim usponom, stazom Križnoga puta koja vodi od podnožja do vrha brda, gdje je prije 102. godine (u rujnu 1913.), na temeljima rimske bazilike, izgrađena crkvica posvećena Gospi žalosnoj.

U pozdravnim riječima viteški župnik fra Marko Kepić je kazao kako je Križni put patnja, žrtva i ljubav Isusa, tuga i bol njegove majke i putokaz ka osjetljivosti ljudskoga srca za patnje drugoga.

Fra Mijo Džolan je kazao, ponavljajući riječi fra Marka Kepića, kako je ovo „Gora blagoslova i utjehe“. „Nagrađeni smo od Boga što već duže od stotinu godina imamo ovo svetište Gospi žalosnoj“, naglasio je fra Mijo Džolan.

Prethodni članakUskrsni koncert glazbenih osnovaca
Sljedeći članakOd nedjelje ljetno računanje vremena