FOTO: Članovi Entera predstavljali Vitez i BiH u Europskom parlamentu u Bruxellesu

IMG 0098

Osam udruga civilnog društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobilo je priliku tijekom proteklog tjedna u Europskom parlamentu u Bruxellesu predstaviti svoj rad i aktivnosti kojima su pozitivno utjecali na razvoj lokalnih zajednica.

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Zdravka Bušić omogućila je boravak u Bruxellesu za šesnaestero mladih predstavnika raznih udruga civilnoga društva: iz Viteza, Gruda, Mostara, Osijeka, Sinja, Šibenika i Zagreba.

U Bruxellesu su se tako predstavili i članovi Udruge mladih “Enter” Vitez, Mateja Rajković i Ivan Sajević, koji su promovirajući Vitez, ali i aktivnosti ove organizacije, poseban naglasak stavili na dosadašnji rad Gradskog kazališta mladih Vitez, kao i na projekte koje planiraju realizirati, a koji bi bili usmjereni prema EU fondovima.

Predstavnici udruga imali su priliku tijekom boravka sudjelovati u raznim edukativnim programima i radionicama o javnom nastupu, izazovima zapošljavanja mladih u vremenima krize, mogućnostima korištenja EU fondova i izradi samih projekata. U okviru programa je u Europskom parlamentu organizirana i konferencija pod nazivom Mlada lica lokalnih zajednica, kojoj je nazočilo više od 60 uzvanika. Mladi, afirmirani ljudi, iz BiH i Hrvatske, tako su dobili priliku predstaviti rad u svojoj lokalnoj zajednici i ostalim zastupnicima u Europskom parlamentu. Njihove se udruge bave raznim problematikama, od organiziranja edukativnih radionica i kulturnih manifestacija do pružanja savjetodavne pomoći mladima koji su žrtve ovisnosti.

Omogućujući trodnevni boravak u Bruxellesu mladima koji se ističu u radu za opće dobro u lokalnoj zajednici, zastupnica Bušić ponovno je pokazala da svoj mandat nastoji što više iskoristiti za uključivanje mladih u politiku.

Bušić vjeruje da će ovi mladi ljudi znati iskoristiti mogućnosti koje im se u Europi nude te da će u budućnosti još više utjecati na razvoj lokalne sredine. „Predanim radom, entuzijazmom i odgovornošću za svoje sugrađane pokazali su na koji se način ostavlja pozitivan trag u svojoj lokalnoj zajednici”, kazala je Bušić.

Na konferenciji je predavanje održao i talijanski zastupnik Marco Scurria. On je svoj parlamentarni mandat uvelike posvetio unaprjeđivanju volonterskoga rada u Europi. S posebnim je zanimanjem pozdravio mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. „Cilj rada nas zastupnika jest da promoviramo ovakve aktivnosti mladih kako bi jednoga dana oni bili glavni pokretači svojih lokalnih zajednica i svojih država, a jednog dana i same unije”, zaključio je Scurria.

IMG 0048IMG 0054IMG 0065IMG 0066IMG 0079IMG 0081IMG 0083IMG 0090IMG 0098IMG 0109IMG 0113IMG 0202IMG 0215IMG 0218IMG 0241IMG 0287IMG 0289IMG 9924IMG 9954S00730071S0522290S0703073