FOTO: u Busovači završen projekt “Dani lutkarstva”

Početkom ovog tjedna završene su trodnevne lutkarske radionice u okviru projekta “Dani lutkarstva” kojeg je organizirala udruga “Mladi zajedno” u suradnji s Osnovnom školom “Busovača” te pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Nešto više od 20-ak osnovnoškolaca družilo se s Mirnom Mišković, diplomiranom glumicom i članicom Gradskog kazališta mladih “Vitez”, ujedno i predavačicom u ovom projektu, te su tom prigodom naučili osnove lutkarstva i scenskog stvaralaštva.

“Kazališna radionica temelji se na korištenju interesa mladih za dramsku umjetnost, kako bi se pobudila njihova kreativnost i maštovitost te fokusirala u scensko stvaralaštvo. Cilj programa ove radionice je promicanje kazališne kulture i umjetničkog stvaralaštva. Rad u ovoj našoj radionici u trajanju od tri dana odvijao se kroz igru, vježbe improvizacije, stvaranje priča i njihovu dramatizaciju. Time se potiče i razvija pažnja, glas, govor i govorna izražajnost, koncentracija, pamćenje, zajedništvo i mašta”, kazala je u izjavi za naš portal Mirna Mišković.

“Obrađivale su se različite teme s područja dramske umjetnosti, između ostalog i lutkarstvo. Djeca su se upoznala s lutkama i naučili su štošta o korištenju istih, te uopće o svrsi postojanja lutkarskog kazališta, o njegovoj važnosti i velikoj ulozi same lutke u odrastanju svakog od nas”, dodala je ona.

Voditelj projekta Ivan Marić u izjavi za naš portal kazao je da je u projektu uspješno sudjelovalo dvadesetak učenica i učenika škole:

U trodnevnim radionicama je sudjelovalo dvadesetak učenika i učenica koji su uz pomoć voditeljice radionice, gospođice Mirne Mišković, kroz igru i određene vježbe savladali osnovne glumačke vještine. „Danima lutkarstva“ želimo oživiti kulturni duh Busovače i nadam se da će ovakvih projekata biti i u budućnosti. Na koncu, ispred Udruge „Mladih zajedno“ bih se želio zahvaliti Federalnom Ministarstvu kulture i sporta na financijskoj podršci, a posebna zahvala ide voditeljici radionice gospođici Mirni Mišković što se odazvala našem pozivu. Zahvaljujem se i Osnovnoj školi „Busovača“ na čelu s direktorom Slavenom Katavom i nastavnici Bojani Dimitrijević, kao i učenicima, na pomoći prilikom realizacije projekta”.

Prethodni članakKomplimenti Zeničanima a bodovi Vitežanima
Sljedeći članakTražite posao? Potrebni armirači za rad u inozemstvu